Bezlepkový semínkový chléb
Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny:
160 g bezlepkových klíčených ovesných vloček
200 g slunečnicových semínek
100 g drcených lněných semínek
35 g chia semínek
50 g pekanových ořechů
50 g mandlí
20 g psyllia
45 g kokosového oleje
1 lžička soli
1 lžíce čekankového sirupu (případně 1 lžíce tekutého medu)
360 ml vody
Postup přípravy:
Mandle a pekanové ořechy nakrájíme nahrubo, lněné semínko podrtíme (pokud nemáme rovnou koupená drcená semínka).
V míse smícháme ovesné vločky, slunečnicová, lněná i chia semínka, pekanové ořechy, mandle, sůl a psyllium. Rozehřejeme kokosový olej, který přidáme spolu s čekankovým sirupem a vodou do mísy a pečlivě promícháme.
Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem, do formy rozetřeme směs, uhladíme a necháme 2 až 3 hodiny odpočívat, aby se směs krásně propojila.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 200 °C, vložíme formu se směsí a pečeme cca 30 minut. Po půl hodině formu vyjmeme, za pomoci pečícího papíru chléb přendáme na plech, opatrně chléb obrátíme (aby se propekl i z druhé strany) a vrátíme ho do trouby na dalších 30 minut. Pečeme dozlatova dle zkušeností s vlastní troubou.
Poté chléb vyndáme z trouby, necháme vychladnout a krájíme na cca 1 cm plátky. Jednotlivé plátky chleba můžeme zamrazit a mít tak stále zásobu výborného chleba v mrazáku.
Autor: redakce eMaminy.cz