Sýrový chléb
Máte doma dost stále stejného pečiva? Chcete si večeři vylepšit a zkusit něco méně obvyklého? Rádi bychom vám doporučili náš oblíbený sýrový chléb, který vás dostane svou jemnou chutí. A pokud se nebojíte si lehce zašpinit ruce, je to něco právě pro vás. Přeci jen, kdo by nemiloval sýr, že ano?
Zdroj: Kristýna Černická Hájková
Suroviny
150 ml vody
1 lžička cukru
cca 20 g droždí
400 g hladké mouky
100 g žitné celozrnné mouky
1,5 lžičky soli
1 lžíce oleje
250 g sýru Cheddar
250 g sýru Ementál
Postup
Nejprve si připravte kvásek - smíchejte vodu pokojové teploty, cukr a nadrobené droždí a dobře promíchejte. Nechte odstát a počkejte, až kvásek vzejde (alespoň zdvojnásobení objemu).
V míse smíchejte suché suroviny, poté přidejte olej a kvásek. Lehce promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky a poté přidejte na cca 1 cm nakrájené kostky obou sýrů. Těsto ručně zpracujte do kulatého tvaru tak, aby většina sýra nebyla na povrchu.
Zpracované těsto nechte alespoň 30 minut odstát v míse, aby mohlo ještě nakynout (pro urychlení můžete ohřát vodu a poté ji dát v malé mističce pod místu s těstem a tu přikrýt utěrkou, což urychlí celý proces).
Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Nakynutý chléb vložte na plech s pečícím papírem. Chléb pak cca do hloubky 0,5 cm podélně třikrát nařízněte (uprostřed a cca 2,5 cm od středu), aby nepopraskal (žádné vyřezávací kreace nedoporučujeme, díky sýru je to vlastně nemožné). Dále můžete potřít vodou s vejci (my osobně tento krok vynecháváme) a pak vložit do trouby. Pečte cca 45 až 55 minut.
Chléb je nadýchaný a velmi chutný, dá se jíst samotný, obložený dle libosti, a pokud byste ho náhodou nestihli sníst čerstvý, jsou z něj velmi chutné topinky. No a výhodou je také to, že nepotřebujete žádnou domácí pekárnu na chléb ani ošatku na kynutí, postačí vám jen a pouze vaše trouba.
Dobrou chuť přeje Filip Černický