Velikonoční mazanec

14.03.2024 Redakce eMaminy.cz

Velikonoční mazanec

Zdroj: redakce eMaminy.cz


Suroviny:

300 g polohrubé mouky

60 g cukru krystal

60 g másla

1 žloutek ( + vejce na potření)

15 g droždí

125 ml mléka

sůl

citronová kůra

hrozinky

plátky mandlí


Postup přípravy:

Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek – rozetřeme droždí s cukrem do tekuté kaše a přidáme část vlažného mléka (mléko nesmí být horké). Řádně zamícháme a necháme 15 minut odpočívat. Do větší mísy (pokud máme kuchyňského robotu, ingredience si rovnou smícháme v této míse) prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, citronovou kůru, žloutek, změklé máslo, sůl a nakonec vmícháme vzešlý kvásek.

Hněteme přibližně 10 minut, dokud nedostaneme vláčné, nelepivé těsto. Dle libosti můžeme do těsta přimíchat hrozinky (možno namočit do rumu) nebo plátky mandlí.

Takto připravené těsto necháme hodinu odpočívat a kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po potřebné době kynutí těsto znovu v ruce zpracujeme a vytvoříme bochánek, který přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě půl hodiny odpočívat. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C. Před vložením mazance do trouby jej potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ozdobit plátky mandlí. Pečeme přibližně 50 až 60 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. 

TIP: Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.


Autor: redakce eMaminy.cz

Recepty Velikonoce




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes