Velikonoční nádivka
Zdroj: Shutterstock.com
Suroviny:
8 rohlíků (nebo housek, bagety, toastového chleba)
450 g masa (kuřecí, vepřové, králičí, uzené)
8 vajec
200 g zeleného mladého listí (baby špenát, kopřivy, pampelišky, medvědí česnek, petržel, pažitka apod.)
150 g másla
450 ml mléka (část můžeme nahradit masovým vývarem)
sůl, pepř
Postup přípravy:
Pečivo si nakrájíme na malé kostky, ideálně den dopředu a necháme na vzduchu volně oschnout. Den předem je vhodné si také uvařit maso (vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a necháme vařit přibližně hodinu). Necháme zchladnout ve vodě, ve které se maso vařilo a do druhé dne uložíme do chladu.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu přibližně 2 až 2,5 litru jemně osolené vody. Veškeré zelené listy ve vroucí vodě spaříme a ihned vylovíme a zchladíme v ledové vodě. Vyždímáme přebytečnou vodu a listí nakrájíme nahrubo. Petržel a pažitku nakrájíme naopak najemno.
Zároveň si nakrájíme maso na menší kousky.
Oddělíme bílky a žloutky, z bílků vyšleháme spolu se špetkou soli tuhý sníh.
V kuchyňském robotu třeme máslo se solí a následně jeden po druhém zašleháváme žloutky. Vždy, když se jeden žloutek vstřebá, můžeme přidat další.
Troubu předehřejeme na 180 °C a formu, ve které budeme péct nádivku, si vyložíme pečicím papírem.
Ve velké míse smícháme nakrájené rohlíky s mlékem (případně můžeme část mléka nahradit masovým vývarem, ve kterém jsme vařili maso). Přidáme pokrájené maso, zelené listy, pažitku i petržel a utřené máslo se žloutky. Dle chuti můžeme osolit a opepřit. Jemně promícháme a opatrně po částech vmícháme ušlehaný sníh.
Takto připravenou nádivku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 45 minut do zezlátnutí.
Autor: redakce eMaminy.cz