Velikonoční hlavička
Tato nádivka (hlavička) je tradiční český pokrm, který se podává na Velikonoce, obvykle na Bílou sobotu. Symbolizuje jaro a nový život. Zkuste s námi recept, který připravil kuchař Pepa Nemrava.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na hlavičku budete potřebovat:
- 8 rohlíků
- 400 g uzené krkovice
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 150 g špenátu (nebo mladých kopřiv)
- 3 PL másla
- Hrst sekané petrželky
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl
- Pepř
Uzené maso si předem uvaříme do měkka v osolené vodě s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.
Bílky osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh, žloutky zatím ponecháme stranou.
Na větší pánvi si rozpustíme máslo a dáme na něj zpěnit pokrájenou cibulku.
K cibuli přisypeme nasekaný špenát nebo kopřivy a necháme 3 minuty zavadnout.
Mezitím si připravíme do větší misky mléko, osolíme ho, opepříme, zastrouhneme špetkou muškátového oříšku a přidáme žloutky, které s mlékem rozšleháme.
Rohlíky si pokrájíme na větší kousky a vložíme do misky, stejně tak i kostičky uzeného masa, podušený špenát s cibulkou, nasekanou petrželku.
Vše důkladně zamícháme a necháme 20 minut odpočinout.
Nyní do směsi vmícháme bílky a dáme ji do pekáčku vymazaného máslem.
Pečeme zhruba 40 minut na 180st.
Názorné video ZDE
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava