Velikonoční hlavička

12.04.2025 Pepa Nemrava

Tato nádivka (hlavička) je tradiční český pokrm, který se podává na Velikonoce, obvykle na Bílou sobotu. Symbolizuje jaro a nový život. Zkuste s námi recept, který připravil kuchař Pepa Nemrava.

Velikonoční hlavička

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na hlavičku budete potřebovat:

  • 8 rohlíků
  • 400 g uzené krkovice
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 150 g špenátu (nebo mladých kopřiv)
  • 3 PL másla
  • Hrst sekané petrželky
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl
  • Pepř

Uzené maso si předem uvaříme do měkka v osolené vodě s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.

Bílky osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh, žloutky zatím ponecháme stranou.

Na větší pánvi si rozpustíme máslo a dáme na něj zpěnit pokrájenou cibulku.

K cibuli přisypeme nasekaný špenát nebo kopřivy a necháme 3 minuty zavadnout.

Mezitím si připravíme do větší misky mléko, osolíme ho, opepříme, zastrouhneme špetkou muškátového oříšku a přidáme žloutky, které s mlékem rozšleháme.

Rohlíky si pokrájíme na větší kousky a vložíme do misky, stejně tak i kostičky uzeného masa, podušený špenát s cibulkou, nasekanou petrželku.

Vše důkladně zamícháme a necháme 20 minut odpočinout.

Nyní do směsi vmícháme bílky a dáme ji do pekáčku vymazaného máslem.

Pečeme zhruba 40 minut na 180st.

Názorné video ZDE


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Velikonoce




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes