Španělská zapečená vejce
Zdroj: Pixabay.com
Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, jemně nakrájená
120g nakrájeného choriza
1 žlutá paprika
1 oranžová paprika
2 stroužky prolisovaného česneku
½ lžičky sladké uzené papriky
400g nakrájených rajčat (v plechovce)
4 vejce
petržel
Postup přípravy:
Předehřejte troubu na 200°C. Na pánvi s pevnou rukojetí, kterou můžete vložit do trouby, rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a chorizo a opékejte 4-5 minut. Poté přidejte papriky a vařte další 2-3 minuty, dokud nezměknou.
Přimíchejte prolisovaný česnek a zasypte sladkou uzenou paprikou. Promíchejte, ale nenechávejte papriku moc dlouho na pánvi, aby nezhořkla. Proto cca po 1 minutě přidejte rajčata, snižte teplotu a vařte přibližně 10 minut, dokud se rajčata trochu nezredukují a nezměknou.
Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, směs přemístěte do zapékací misky. Vytvořte čtyři jamky ve směsi zeleniny a vajíčka do nich rozklepněte.
Pánev nebo zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut – dokud se vejce nesrazí, ale žloutky ještě zůstanou tekuté. Posypte nasekanou petrželkou, případně jinými čerstvými bylinkami a podávejte s plátky toustovaného chleba nebo jiného pečiva pokapaného trochou olivového oleje.
Španělská zapečená vejce jsou skvělým jídlem na oběd nebo večeři. Je to jednoduchý recept, kterým se můžete odměnit po náročném dni, a přitom je plný chutí a vůní, které vás dostanou. Stačí pár ingrediencí a trochu času a můžete si vychutnat autentickou španělskou pochoutku přímo u vás v kuchyni!
Autor: redakce eMaminy.cz