Vaječná tlačenka
Zdroj: Shutterstock.com
Suroviny:
6 – 7 vařených vajec
1 sklenička sterilované zeleniny
(můžeme použít i nadrobno nakrájenou čerstvou nebo vařenou zeleninu – kukuřice, celer, petržel, paprika, mrkev, hrášek, kapie, celkem cca 250 g zeleniny)
2 ks sterilované okurky
1 ks cibule
150 g majonézy
1 balení práškové želatiny
sůl
pepř
Postup přípravy:
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky, kolečka, proužky, jak je libo. Přemístíme do mísy a přidáme najemno pokrájenou cibuli, okurku a vejce. Směs osolíme, opepříme a pečlivě zamícháme s majonézou.
Želatinu připravíme dle návodu, místo vody můžeme použít nálev ze sterilované zeleniny nebo kyselých okurek. Nyní je potřeba pracovat rychle, aby želatina nezačala tuhnout. Do zeleninovo-vaječné směsi přimícháme želatinu a nalijeme do formy. Můžeme použít formy na srnčí hřbet, biskupský chlebíček či jednotlivé menší formičky, skleničky nebo mističky, které máme doma. Ideální je formu vyložit potravinářskou fólií, aby se nám následně tlačenka dobře vyklopila.
Formu s tlačenkou dáme do lednice a necháme minimálně dvě až tři hodiny tuhnout a odpočívat – ještě lepší je, pokud ji tam necháme až do druhého dne. Po vyklopení krájíme na plátky, můžeme posypat zelenými bylinkami a podávat s čerstvým pečivem.
Autor: redakce eMaminy.cz