Špenátové lasagne
Zdroj: Shutterstock.cz
Suroviny:
500 g mraženého špenátu
150 ml smetany
500 ml mléka
50 g hladké mouky
50 g másla (plus na vymazání formy)
lasagne
1 cibule
5 stroužků česneku
150 g parmazánu
sůl
muškátový oříšek
3 lžíce rajského protlaku
rýžový olej
Postup přípravy:
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na drobné kousky a česnek
prolisujeme. Na rýžovém oleji necháme osmahnout cibulku, poté přidáme
rozmražený špenát, dochutíme solí a pepřem, přidáme prolisovaný česnek,
zalijeme smetanou a necháme chvíli povařit.
Nyní se přesuneme k přípravě bešamelové omáčky. Máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme mouku a mícháme asi minutu, dokud mouka nezesvětlá a nezpění. Poté postupně přiléváme za stálého míchání mléko a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a dochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pokračujeme v míchání, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr můžeme přidat část nastrouhaného parmazánu pro bohatší chuť.
Zapékací mísu vymažeme máslem a připravíme lasagne podle návodu na obalu. Vrstvíme do zapékací mísy – na dno položíme lasagne, které lehce potřeme rajským protlakem. Na ně naneseme vrstvu bešamelu, poté rozložíme vrstvu špenátu a posypeme parmazánem. Postup opakujeme, dokud máme dostatek ingrediencí. Poslední vrstvou by měly být lasagne zalité bešamelem a hojně posypané parmazánem.
Zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 45 minut, dokud lasagne nejsou krásně zapečené a parmazán nezíská zlatavou barvu. Poté je můžeme vyjmout z trouby a ihned servírovat.
Autor: redakce eMaminy.cz