Kuřecí vývar s krupicovými noky
Zdroj: Pixabay.com
Suroviny na vývar:
500 g kuřecích skeletů
500 g kuřecích krků nebo křídel
2 l vody
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček černého pepře
1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru
1 stroužek česneku, 1 cibule
1 lžíce oleje
kousek pórku
nať plocholisté petržele
sůl
Suroviny na krupicové noky:
6 lžic krupice
2 vejce
30 g másla
15 ml mléka
Špetka soli
Postup přípravy:
Kuřecí skelety, krky a křídla pokapejte olejem a rozložte je na plech. Vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte 10 minut.
Upečené kuřecí části vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Pomalu přiveďte k varu a poté stáhněte plamen tak, aby se vývar "táhl", nebublal. Během varu sbírejte pěnu, aby byl vývar čirý.
Po hodině vaření přidejte do vývaru koření, oškrábanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a česnek. Vše vařte další hodinu. Hotový vývar sceďte přes síto. Zeleninu vyberte, nakrájejte na kousky a z kostí oberte maso. Jak maso, tak zeleninu vraťte zpět do vývaru.
Příprava krupicových noků: Ve vlažném mléce rozpusťte máslo, zašlehejte vejce a přidejte špetku soli. Vsypte krupici a vypracujte hladké těsto. Nechte ho 15 minut odpočinout.
Z těsta tvarujte lžící noky a vkládejte je do vroucí osolené vody (nebo rovnou do hotového vývaru). Vařte asi 7 minut, dokud noky nevyplavou na povrch.
Uvařené noky přidejte do vývaru, dochuťte solí a pepřem a posypte nahrubo nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Do vývaru můžete přidat i další zeleninu, například brambory, zelené fazolky nebo kapustu.
- Místo krupicových noků můžete do vývaru uvařit i těstoviny nebo rýži.
- Hotový vývar s noky můžete zamrazit a později si ho znovu ohřát.
Autor: redakce eMaminy