Špenátová polévka
Zdroj: pixabay.com
Suroviny:
1 balení čerstvého nebo mraženého špenátu (cca 500 g)
1 l vývaru (zeleninový, kuřecí, hovězí)
1 cibule
½ hrnku kokosového mléka
2 lžíce másla nebo sádla
muškátový ořech
sůl
pepř
Postup
přípravy:
Špenát pečlivě omyjeme, osušíme a nahrubo pokrájíme. Pokud budeme používat mražený špenát, je potřeba ho vyndat z mrazáku dříve, aby povolil.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo (není potřeba se trápit tím, jak bude cibule nakrájena, stejně ji nakonec rozmixujeme mixérem). V hrnci rozehřejeme máslo či sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Následně po částech přidáváme špenát. Jakmile první část zavadne, přidáme za stálého míchání další část a takto stále opakujeme, dokud nespotřebujeme všechen připravený špenát. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem, přivedeme k varu a na nízkém stupni vaříme přibližně 10 minut.
Po dané době
polévku rozmixujeme ručním mixérem, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem
a můžeme podávat.
Tip: Do
polévky můžeme přidat opečené kousky slaniny, rohlíku či chleba, případně můžeme polévku zjemnit zakysanou smetanou.
Autor: redakce eMaminy.cz