Houbová polévka
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
2 lžíce másla
3 hrsti nejlépe čerstvých, případně mražených hub
1 mrkev
½ petržele
¼ celeru
kousek pórku
2 brambory
cca 1 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl
mletý pepř
bobkový list
trocha smetany - nemusí být
Postup přípravy
Mražené houby necháme povolit, čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kostičky.
Mrkev, celer, petržel a brambory oloupeme a vše, stejně jako houby, nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na půlkolečka.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mrkev, celer, petržel, pórek a vše orestujeme. Poté vložíme houby, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu.
Jakmile jsou zelenina a houby uvařené, stačí vyjmout bobkové listy, polévku dochutit a stáhnout z plotny. Kdo má rád "husté polévky", může zeleninu rozmixovat a polévku zakápnout trochou smetany. Po krátkém zavaření máme hotovo.
Dozdobit můžeme čerstvými bylinkami a kousky restovaných hub.
Autor: redakce eMaminy