Polévka ze zeleného hrášku
Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny:
500 g mraženého nebo čerstvého hrášku
1,2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 ml smetany na vaření
5 stroužků česneku
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
sůl
pepř
majoránka
Na dozdobení:
chléb
slanina
Postup
přípravy:
Nejdříve si připravíme jíšku. V hrnci rozehřejeme máslo a přisypeme dvě lžíce hladké mouky, pečlivě mícháme a necháme dvě a tři minuty zpěnit. Za stálého míchání pomalu přilejeme studený vývar. Nepřestáváme míchat dokud se jíška nerozpustí.
Poté přisypeme hrášek (nezapomeňte si nechat pár kuliček stranou na ozdobu), přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut. Poté důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme majoránku, smetanu na vaření a celé kuličky hrášku. Necháme pár minut provařit a můžeme podávat.
Tip: K hráškové
polévce se výborně hodí chleba upečený v troubě nebo v topinkovači nakrájený
na kostičky, případně na kousky nakrájená a opražená slanina.
Autor: redakce eMaminy.cz