Vydatná fazolová polévka

25.08.2024 Redakce eMaminy.cz

Fazolová polévka

Zdroj: Canva

Suroviny 

250 g barevných fazolí

250 g brambor

50 g cibule

150 g klobásy (uzeného nebo šunky)

1 lžíce oleje (na restování)

4 stroužky česneku (případně více, podle chuti)

3 kuličky nového koření

2 bobkové listy

čerstvě drcený pepř

sůl

100 g smetany na vaření 

ocet na dochucení (není nutný)

Postup přípravy 

Fazole přes noc namočíme do vody, ráno vodu scedíme, fazole zalijeme novou vodou a dáme vařit, aniž bychom hrnec zakrývali pokličkou. Asi po dvaceti minutách slijeme vodu a znovu přilijeme novou. Poté přidáme bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí. 

Brambory, cibuli a česnek oloupeme. Brambory nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno a česnek prolisujeme. Klobásu či jinou uzeninu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka.

V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme cibuli, kterou orestujeme dozlatova, potom nakrájené brambory a po chvíli také klobásu. K orestovanému základu přidáme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily. Vaříme společně asi 5 minut. 

Poté přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Ještě krátce povaříme. 

Kdo má rád kyselejší, může přidat ocet, ale až po zavaření smetany, aby se smetana nesrazila. 

Polévku není nutné zahušťovat moukou - o to se postarají brambory a fazole. 


Tip pro milovníky pikantního jídla: Ke konci vaření přidejte do polévky chilli papričky, ty dodají skvělý říz!


Autor: redakce eMaminy    

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes