Vydatná fazolová polévka
Zdroj: Canva
Suroviny
250 g barevných fazolí
250 g brambor
50 g cibule
150 g klobásy (uzeného nebo šunky)
1 lžíce oleje (na restování)
4 stroužky česneku (případně více, podle chuti)
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
čerstvě drcený pepř
sůl
100 g smetany na vaření
ocet na dochucení (není nutný)
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme do vody, ráno vodu scedíme, fazole zalijeme novou vodou a dáme vařit, aniž bychom hrnec zakrývali pokličkou. Asi po dvaceti minutách slijeme vodu a znovu přilijeme novou. Poté přidáme bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí.
Brambory, cibuli a česnek oloupeme. Brambory nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno a česnek prolisujeme. Klobásu či jinou uzeninu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka.
V hrnci si rozehřejeme olej, přidáme cibuli, kterou orestujeme dozlatova, potom nakrájené brambory a po chvíli také klobásu. K orestovanému základu přidáme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily. Vaříme společně asi 5 minut.
Poté přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Ještě krátce povaříme.
Kdo má rád kyselejší, může přidat ocet, ale až po zavaření smetany, aby se smetana nesrazila.
Polévku není nutné zahušťovat moukou - o to se postarají brambory a fazole.
Tip pro milovníky pikantního jídla: Ke konci vaření přidejte do polévky chilli papričky, ty dodají skvělý říz!
Autor: redakce eMaminy