Grilovaný steak s bylinkovým máslem
Už jste se pokoušeli o grilování steaků? My ano a přinášíme vám originální recept. Dobrou chuť.
Zdroj: pixabay.com
Suroviny na steak:
2 hovězí steaky (rib-eye, T-bone, New York strip) o tloušťce cca 3-4 cm
olivový olej
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Suroviny na bylinkové máslo:
50 g měkkého másla
1 stroužek česneku, utřený
1 lžíce nasekané petrželky
1 lžička nasekaného tymiánu
špetka soli a pepře
Postup přípravy:
V misce smícháme měkké máslo, utřený česnek, nasekanou petrželku, tymián, sůl a pepř.
Bylinkové máslo dáme do ledničky a necháme ztuhnout.
Steaky necháme před grilováním minimálně 30 minut odpočinout v pokojové teplotě, aby se uvolnila svalová vlákna a maso bylo po grilování šťavnatější. Osušíme je papírovou utěrkou z obou stran a potřeme olivovým olejem. Podle vlastní chuti je osolíme a opepříme mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.
Gril rozpálíme na velmi vysokou teplotu. Steaky grilujeme 3-4 minuty z každé strany pro medium rare, 5-6 minut pro medium a 7-8 minut pro well done. Během grilování steaky neotáčíme příliš často, abychom na nich zachovali krásné grilovací stopy. Stačí je otočit pouze 1 – 2krát.
Po grilování necháme steaky 5-10 minut odpočinout na talíři zakryté alobalem. To zajistí, že se šťáva v mase rovnoměrně rozprostře a steak bude šťavnatější. Poté maso nakrájíme na plátky a podáváme s bylinkovým máslem.
Ke steakům se hodí grilovaná zelenina, opečené brambory nebo salát.
Tipy:
- Pro extra chuť můžeme steaky před grilováním marinovat v marinádě z olivového oleje, bylinek a koření.
- Místo bylinkového másla můžeme ke steakům podávat i chimichurri, pepřovou omáčku nebo argentinskou omáčku z bylinek, olivového oleje a octa.
- Ke steakům se skvěle hodí sklenka výborného červeného vína.
Autor: redakce eMaminy