Dipy k masu – vyzkoušejte tyto tři recepty
Pokud rádi a s nadšením grilujete, máme pro vás tipy na studené letní omáčky a salsu. Rázem bude podávaný chod šťavnatější a barevnější.
redakce eMaminy
1. Jogurtový dip s bylinkami:
Ingredience:
- 300 g bílého tučnějšího jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé petrželky
- hrst čerstvé pažitky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Jogurt nechte okapat v cedníku přes plátýnko, aby se zbavil přebytečné syrovátky, ideálně přes noc. Doporučujeme pod misku dát ještě tácek.
- Česnek prolisujte do misky.
- Přidejte olivový olej, nasekanou petrželku a pažitku.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Dobře promíchejte a nechte v lednici alespoň 30 minut odležet.
2. Dip z pečeného česneku s bazalkou:
Ingredience:
- 1 celá palička česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvý nebo termizovaný sýr
- hrst čerstvé bazalky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Celou paličku česneku rozkrojte napříč na dvě části, aniž byste oddělili stroužky.
- Položte česnek na alobal, zakápněte olivovým olejem a zabalte.
- Pečte na plechu asi 50 minut, dokud česnek nezměkne.
- Upečený česnek nechte trochu vychladnout.
- Vytlačte z česneku stroužky do misky a rozmačkejte je vidličkou.
- Smíchejte s čerstvým sýrem. Přidejte nasekanou bazalku, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte a podávejte.
3. Paprikovo-rajčatová salsa:
Ingredience:
- 2 červené papriky
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 1 chilli paprička (není nutné)
- koriandr
- šťáva z 1 limetky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Papriky, rajčata a cibuli nakrájejte na malé kostičky.
- Chilli papričku nasekejte najemno (pouze pokud chcete pikantnější chuť).
- Všechny ingredience vložte do misky a promíchejte.
- Dochuťte šťávou z limetky, solí a pepřem.
- Podávejte s trochou nasekaného koriandru.
Tipy:
- Dipy můžete obohatit o další ingredience podle chuti, například o nastrouhaný sýr typu parmazán, kapary, olivy, bylinky apod.
- Dipy můžete také podávat v miskách s křupavými chipsy, nakrájenou zeleninou, bagetou nebo pita chlebem. Budou rovněž ideální volbou ke grilovaným steakům.
- Zbylé dipy skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.
Přejeme dobrou chuť!
redakce eMaminy