Dipy k masu – vyzkoušejte tyto tři recepty

02.06.2024 Redakce eMaminy.cz

Pokud rádi a s nadšením grilujete, máme pro vás tipy na studené letní omáčky a salsu. Rázem bude podávaný chod šťavnatější a barevnější.

Dipy k masu – vyzkoušejte tyto tři recepty

redakce eMaminy

1. Jogurtový dip s bylinkami:

Ingredience:

  • 300 g bílého tučnějšího jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvé petrželky
  • hrst čerstvé pažitky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  • Jogurt nechte okapat v cedníku přes plátýnko, aby se zbavil přebytečné syrovátky, ideálně přes noc. Doporučujeme pod misku dát ještě tácek.
  • Česnek prolisujte do misky.
  • Přidejte olivový olej, nasekanou petrželku a pažitku.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Dobře promíchejte a nechte v lednici alespoň 30 minut odležet.

2. Dip z pečeného česneku s bazalkou:

Ingredience:

  • 1 celá palička česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvý nebo termizovaný sýr
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Celou paličku česneku rozkrojte napříč na dvě části, aniž byste oddělili stroužky.
  • Položte česnek na alobal, zakápněte olivovým olejem a zabalte.
  • Pečte na plechu asi 50 minut, dokud česnek nezměkne.
  • Upečený česnek nechte trochu vychladnout.
  • Vytlačte z česneku stroužky do misky a rozmačkejte je vidličkou.
  • Smíchejte s čerstvým sýrem. Přidejte nasekanou bazalku, sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte a podávejte.

3. Paprikovo-rajčatová salsa:

Ingredience:

  • 2 červené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička (není nutné)
  • koriandr
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  • Papriky, rajčata a cibuli nakrájejte na malé kostičky.
  • Chilli papričku nasekejte najemno (pouze pokud chcete pikantnější chuť).
  • Všechny ingredience vložte do misky a promíchejte.
  • Dochuťte šťávou z limetky, solí a pepřem.
  • Podávejte s trochou nasekaného koriandru.

 

Tipy:

  • Dipy můžete obohatit o další ingredience podle chuti, například o nastrouhaný sýr typu parmazán, kapary, olivy, bylinky apod.
  • Dipy můžete také podávat v miskách s křupavými chipsy, nakrájenou zeleninou, bagetou nebo pita chlebem. Budou rovněž ideální volbou ke grilovaným steakům.
  • Zbylé dipy skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.

Přejeme dobrou chuť!


redakce eMaminy

Grilování Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes