Grilované kuřecí špízy s tzatziki
Zdroj: Shutterstock.com
Suroviny na špízy:
1 kg kuřecích prsou
3 ks cibule
3 ks papriky (červená, žlutá, zelená)
2 ks mladé cukety
bylinky dle chuti (koriandr, tymián, oregano, bazalka)
olivový olej
1 lžíce červeného vinného octa
3 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Suroviny na tzatziki:
2 ks salátové okurky
3 stroužky česneku
250 g bílého řeckého jogurtu nebo tvarohu
citronová šťáva
olivový olej
kopr
sůl, pepř
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme marinádu – v míse smícháme olivový olej, vinný ocet, citronovou šťávu, přidáme utřený česnek, bylinky a dochutíme solí a pepřem.
Kuřecí maso nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 3x3 cm a necháme jednu, maximálně dvě hodiny marinovat. Mezitím si připravíme zeleninu a tzatziki. Papriky si nakrájíme na kostky, cuketu a cibuli na kolečka. Všechnu zeleninu jemně zakápneme olivovým olejem a lehce osolíme.
Salátovou okurku omyjeme (můžeme loupat, ale nemusíme) a nastrouháme nahrubo do cedníku. Osolíme a necháme 5 – 10 minut takzvaně "vyplakat". Až pustí vodu, smícháme ji společně s bílým jogurtem nebo tvarohem, utřeným česnekem, jemně nasekaným koprem a ostatními přísadami.
Nyní si připravíme špízy – na jehlice (případně na dlouhé dřevěné špejle) střídavě napichujeme papriku, cuketu a cibuli a prokládáme kuřecím masem. Každý špíz můžeme potřít zbytkem marinády.
Gril rozehřejeme na střední stupeň a opékáme z obou stran 7 - 10 minut.
Hotové špízy můžeme ozdobit čerstvě nasekanými bylinkami a podáváme s domácími tzatziki.
Autor: redakce eMaminy