České kynuté koláčky

29.09.2024 Redakce eMaminy.cz

České kynuté koláčky

Zdroj: redakce eMaminy

Suroviny

Na těsto:

20 g droždí

300 ml mléka

50 g cukru

50 g polohrubé mouky

citronová kůra z ½ citronu

60 g Hery

1  žloutek

½ lžičky soli

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu

1 žloutek

1 vanilkový cukr

1 lžička citronové kůry

1 lžička rumu

Maková náplň:

100 g dětské krupičky

100 g mletého máku

½ hrnku mléka (nebo dle potřeby)

3 lžíce cukru

1 lžíce rumu

Švestková povidla

Jablková povidla

Drobenka

50 g másla

50 g cukru krupice

25 g hrubé mouky

25 g strouhanky

1 lžička citrónové kůry

½ vanilkového cukru

Další:

voda

2 lžíce másla

moučkový cukr

lžíce rumu

Postup přípravy

Nejprve necháme vzejít kvásek. Z části mouky, droždí, cukru a vlažného mléka vytvoříme kvásek: mléko ohřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukr a 1 lžíci mouky. Důkladně promícháme vidličkou a přiklopíme.

Mezitím, než kvásek vzejde, si odvážíme mouku, vložíme ji do mísy, přidáme cukr, sůl. kůru z citronu a vzešlý kvásek. Začneme hníst a postupně přidáváme Heru, žloutek a zbytek mléka. Důkladně propracujeme. Kdyby bylo těsto moc husté, přilijeme ještě trochu mléka.

Zpracované těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme kynou na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Během kynutí těsta si vyložíme plechy pečícím papírem, z daných suroviny připravíme drobenku, vedle v mističce si smícháme lžíci moučkového cukru s cca 2 dl vody na potření těsta před pečením a dále si v malém kastrůlky rozpustíme máslo se lžičkou cukru a rumem – tím budeme potírat upečené koláče.

Po vykynutí z těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, z nichž tvarujeme kuličky; ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem – kuličky klademe dál od sebe. Kuličky necháme zase chvíli kynout a potom do nich tvořítkem na koláček vyhloubíme důlek. Jeho velikost záleží na tom, zda máme raději těsto nebo náplň - větší důlek znamená více náplně, menší pak více těsta. 

Okraje koláčku potřeme cukrovou vodou a můžeme začít plnit – poměr náplní záleží na chuti a oblibě. Naplněné koláče posypeme drobenkou a dáme péct do středně vyhřát trouby. Pečeme do zlatova.

Jakmile koláče vyndáme, ihned okraje potíráme rozpuštěným máslem s cukrem a rumem. Necháme chvíli vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

 

Autor: redakce eMaminy

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes