České kynuté koláčky
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
Na těsto:
20 g droždí
300 ml mléka
50 g cukru
50 g polohrubé mouky
citronová kůra z ½ citronu
60 g Hery
1 žloutek
½ lžičky soli
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 žloutek
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
1 lžička rumu
Maková náplň:
100 g dětské krupičky
100 g mletého máku
½ hrnku mléka (nebo dle potřeby)
3 lžíce cukru
1 lžíce rumu
Drobenka
50 g másla
50 g cukru krupice
25 g hrubé mouky
25 g strouhanky
1 lžička citrónové kůry
½ vanilkového cukru
Další:
voda
2 lžíce másla
moučkový cukr
lžíce rumu
Postup přípravy
Nejprve necháme vzejít kvásek. Z části mouky, droždí, cukru a vlažného mléka vytvoříme kvásek: mléko ohřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukr a 1 lžíci mouky. Důkladně promícháme vidličkou a přiklopíme.
Mezitím, než kvásek vzejde, si odvážíme mouku, vložíme ji do mísy, přidáme cukr, sůl. kůru z citronu a vzešlý kvásek. Začneme hníst a postupně přidáváme Heru, žloutek a zbytek mléka. Důkladně propracujeme. Kdyby bylo těsto moc husté, přilijeme ještě trochu mléka.
Zpracované těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme kynou na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Během kynutí těsta si vyložíme plechy pečícím papírem, z daných suroviny připravíme drobenku, vedle v mističce si smícháme lžíci moučkového cukru s cca 2 dl vody na potření těsta před pečením a dále si v malém kastrůlky rozpustíme máslo se lžičkou cukru a rumem – tím budeme potírat upečené koláče.
Po vykynutí z těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, z nichž tvarujeme kuličky; ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem – kuličky klademe dál od sebe. Kuličky necháme zase chvíli kynout a potom do nich tvořítkem na koláček vyhloubíme důlek. Jeho velikost záleží na tom, zda máme raději těsto nebo náplň - větší důlek znamená více náplně, menší pak více těsta.
Okraje koláčku potřeme cukrovou vodou a můžeme začít plnit – poměr náplní záleží na chuti a oblibě. Naplněné koláče posypeme drobenkou a dáme péct do středně vyhřát trouby. Pečeme do zlatova.
Jakmile koláče vyndáme, ihned okraje potíráme rozpuštěným máslem s cukrem a rumem. Necháme chvíli vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Autor: redakce eMaminy