Poctivý rýžový nákyp
Pekly ho naše maminky i babičky a jeho voňavá chuť nám připomene dětství. Tato verze receptu na rýžový nákyp by se mohla také nazývat: nejlepší, smetanový, luxusní, krémový, švestkový, obláčkový, skořicový… Všechna označení by se nám do názvu nevměstnala. S určitostí ovšem víme, že se jedná o vybranou delikatesu.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na rýžový nákyp budete potřebovat:
- 300 g kulatozrnné rýže
- 600 ml mléka plnotučného
- 200 ml Smetany 33%
- 250 g cukru krupice
- 100 g másla
- 5 vajíček
- 1 vanilkový cukr
- 1/2ČL mleté skořice
- 2 PL citronové šťávy
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 2 sklenice zavařených švestek
- 3 jablka
- špetka soli
Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce, přidáme mléko, smetanu, 30 g cukru, špetku soli a vaříme rýži do měkka.
Máslo si utřeme s 60 g cukru, vanilkovým cukrem a postupně k němu přiléváme žloutky, které jsme si oddělili od bílků. Přidáme citronovou kůru a smícháme vše s rýží.
Z 1/2 bílků si ušleháme sníh a také ho přidáme do rýže.
Pekáček si vymažeme máslem a rozprostřeme 1/2 směsi. Přidáme nastrouhaná jablka smíchaná s citronovou šťávou a skořicí, švestky a nakonec druhou polovinu směsi, kterou uhladíme.
Nákyp umístíme do trouby vyhřáté na 180st a pečeme 30 minut.
Ze zbylého cukru a 8PL vody si připravíme hustý rozvar, který za stálého vyšlehávání přidáváme do bílků, než nám vznikne hustý sníh.
Nákyp vyndáme z trouby, opatrně vytvoříme sněhovou vrstvu a ještě 20 minut dopečeme na 200st.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava