Poctivý rýžový nákyp

19.11.2024 Pepa Nemrava

Pekly ho naše maminky i babičky a jeho voňavá chuť nám připomene dětství. Tato verze receptu na rýžový nákyp by se mohla také nazývat: nejlepší, smetanový, luxusní, krémový, švestkový, obláčkový, skořicový… Všechna označení by se nám do názvu nevměstnala. S určitostí ovšem víme, že se jedná o vybranou delikatesu.

Rýžový nákyp

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na rýžový nákyp budete potřebovat:

  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 600 ml mléka plnotučného
  • 200 ml Smetany 33%
  • 250 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 5 vajíček
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2ČL mleté skořice
  • 2 PL citronové šťávy
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 2 sklenice zavařených švestek
  • 3 jablka
  • špetka soli

Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce, přidáme mléko, smetanu, 30 g cukru, špetku soli a vaříme rýži do měkka.

Máslo si utřeme s 60 g cukru, vanilkovým cukrem a postupně k němu přiléváme žloutky, které jsme si oddělili od bílků. Přidáme citronovou kůru a smícháme vše s rýží.

Z 1/2 bílků si ušleháme sníh a také ho přidáme do rýže.

Pekáček si vymažeme máslem a rozprostřeme 1/2 směsi. Přidáme nastrouhaná jablka smíchaná s citronovou šťávou a skořicí, švestky a nakonec druhou polovinu směsi, kterou uhladíme.

Nákyp umístíme do trouby vyhřáté na 180st a pečeme 30 minut.

Ze zbylého cukru a 8PL vody si připravíme hustý rozvar, který za stálého vyšlehávání přidáváme do bílků, než nám vznikne hustý sníh.

Nákyp vyndáme z trouby, opatrně vytvoříme sněhovou vrstvu a ještě 20 minut dopečeme na 200st.  

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Kuchař Pepa Nemrava




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes