Švestková povidla z trouby
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
2 kg švestek
500 g cukru krupice
2 lžíce octa
1 ½ lžičky mleté skořice
4 lžíce rumu
1 lžička perníkového koření
Postup přípravy
Švestky opláchneme, vypeckujeme, rozpůlíme a dáme do hlubšího pekáče vyloženého pečicím papírem.
Rozpůlené švestky pokapeme octem, promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 200-250 °C. Během pečení nemícháme! Pečeme 20-25 minut.
Po uplynutí této doby nasypeme rovnoměrně na švestky polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut.
Poté přisypeme zbylý cukr a vrátíme zpět do trouby na dalších 15 minut.
Po upečení přidáme rum, skořici a perníkové koření. Vše zamícháme a v podstatě máme hotovo. Kdo má rád povidla jemnější konzistence, může rozmixovat ponorným mixérem.
Ještě horká povidla naplníme do sklenic a nahoru přidáme malou lžičku rumu kvůli konzervaci. Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po otočení překryjeme sklenice utěrkou, aby byla povidla co nejdéle v teple.
Autor: redakce eMaminy