Dort Pavlova: velká bílková pusinka s ovocem a šlehačkou
Pozoruhodný cukrářský kousek má být lehký a nadýchaný jako tanec ruské baleríny Anny Pavlovny, k jejíž poctě údajně vznikl a byl pojmenován. V Austrálii a na Novém Zélandu, v zemích, které Anna Pavlovna navštívila ve dvacátých letech minulého století, se prý přou, kdo vymyslel tento dort dříve. Pečou jej při všech svátcích a slavnostních příležitostech. Postupně si získal oblibu skoro po celém světě.
Kompaktní sněhové bezé se šlehačkou a ovocem, foto: Květa Korečková, zdroj: izahradkar.cz
Pavlova je velká pusinka z bílkového sněhu, ozdobená ušlehanou smetanou nebo krémem z mascarpone. Na vrchu je obložena ovocem, které by mělo být kyselejší a výraznější chuti, aby vyrovnalo sladkou chuť bílků s cukrem. V Česku známe bílkové pečivo i pod francouzským názvem bezé čili pusinka.
Na dort Pavlova budete potřebovat:
- 3 bílky
- 175 g cukru krupice
- 1 lžíce vinného octa, může být i citronová šťáva
- 1 lžíce škrobové moučky
- špetka soli
na ozdobu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- maliny, kiwi, jahody rybíz, listy máty…
Opatrně oddělíme žloutky od bílků. Vajíčka by neměla být příliš vychlazená, nejlépe se bílky vyšlehají, mají-li pokojovou teplotu. Bílky dáme do hlubší misky a elektrickým šlehačem, (ze začátku šleháme pomaleji), bílky vyšleháme. Během šlehání postupně přidáváme cukr a šleháme, až se cukr rozpustí. Ke konci přidáme do bílkového sněhu škrobovou moučku a ocet.
Troubu předehřejeme na 150 °C, při vložení pečiva snížíme teplotu na 120 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme na něj bílkovou hmotu. Je několik možností, jak ušlehané bílky na plechu vytvarovat:
- Sníh naneseme ve tvaru kola. Můžeme si jej předkreslit, ale pak papír obrátíme, jinak se barva otiskne na bílky. Na okraje přidáme bílkovou hmotu, aby vznikl miskovitý střed.
- Další možnost – navrstvíme bílky do výšky, tím vytvoříme kulatou a vysokou pusinku.
- Nebo vytvoříme stejnoměrně vysoké kolo, které po upečení rozřízneme jako dortový korpus a naplníme.
Sladká pusinka z bílkového sněhu použitá jako dortový korpus: naplněná šlehačkou či krémem a ozdobená ovocem (foto: Květa Korečková)
Dobu pečení i teplotu uvádím orientačně; mohou se lišit podle vlastností trouby.
Větší pusinku pečeme asi hodinu, menší 45 minut. Vně má být křupavá, uvnitř vláčná.
Zdobíme smetanou a ovocem až těsně před podáváním, aby bezé nezměklo. Smetanu sladíme minimálně, stačí trocha vanilkového cukru, bílkový základ je sladký až dost.
Autorka: Květa Korečková (zdroj: izahradkar.cz)