Bleskový koláč s jahodami
Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
1 hrnek mléka
3 – 4 lžíce oleje
2 velká nebo 3 malá vejce
čerstvé nebo mražené jahody
Suroviny na drobenku:
hrubá mouka
cukr
máslo
Postup přípravy:
Ve větší míse smícháme všechny suché ingredience – mouku, cukr, kypřicí prášek. Množství cukru můžeme upravit dle chuti, kdo má radši sladší těsto, může dát klidně až 1 hrnek cukru. Přidáme vejce, olej, mléko a tvaroh a vymícháme hladké těsto.
Pekáč (o velikosti cca 42x32 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na takto připravený pekáč nalejeme těsto a uhladíme tak, aby bylo všude stejně vysoké. Těsto poklademe pokrájenými jahodami, množství jahod záleží na osobních preferencích. Jahody bohatě posypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním hrubé mouky, cukru a másla v poměru 1,5 až 2:1:1 (tedy např. 75 až 100 g mouky, 50 g cukru a 50 g másla).
Plech vložíme do středně vyhřáté trouby (přibližně 170 až 180 °C) pečeme přibližně hodinu dle zkušeností s vlastní troubou. Zda je koláč upečený zjistíme pomocí špejle, kterou zapíchneme do těsta a pokud se těsto nelepí, je koláč hotový.
Tipy:
- Pokud nemáme k dispozici čerstvé jahody, můžeme použít i mražené. Je potřeba je ovšem dopředu rozmrazit a slít z nich přebytečnou šťávu.
- Drobenku můžeme ochutit kakaem, oříšky či skořicí.
- Do těsta můžeme přidat citronovou kůru nebo vanilkový extrakt
- Studený koláč můžeme poprášit moučkovým cukrem nebo podávat se šlehačkou.
Autor: redakce eMaminy.cz