Jablečný štrůdl - klasika, která neomrzí
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny:
1 hera
250 g hladké mouky (+ trochu na podsypání)
250 g tvarohu (raději v alobalu, ne ve vaničce)
1 vejce
12 ks větších jablek
3 lžíce cukru krupice (nemusí být)
50 g másla
3 lžičky skořice (nebo dle chuti)
3x vanilkový cukr
kůra z ½ citrónu
3 lžíce strouhanky
moučkový cukr na dokončení
Postup přípravy:
Z Hery, mouky a tvarohu vypracujeme kompaktní nelepivé těsto, dáme jej na chvíli do lednice a na pánvi na sucho opražíme strouhanku.
Zatímco těsto odpočívá a strouhanka chladne, oloupeme omytá jablka a nahrubo je nastrouháme. Na jemném struhadle přistrouháme důkladně omytý citrón, přidáme krupicový i vanilkový cukr a skořici. Vše promícháme a necháme propojit chutě a vůně.
V malé mističce rozmícháme vajíčko, na plotně rozehřejeme máslo a můžeme se pustit do štrůdlů.
Těsto na vále ještě trochu propracujeme a rozdělíme na tři díly. Každý díl rozválíme dle velikosti plechu nebo požadované tloušťky těsta (někdo má rad více těsta a méně jablek, někdo obráceně). Rozválené těsto zlehka potřeme vajíčkem (hlavně kraje), posypeme třetinou opražené strouhanky, kterou pokapeme trochou másla, a rovnoměrně rozprostřeme třetinu nastrouhaných ochucených jablek. Poté přehneme boční (kratší) stany cca 2 centimetry dovnitř a delší buď srolujeme jako roládu nebo přehneme na třetiny.
Hotový štrůdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25- – 30 minut, případně dle potřeby. Během pečení jednou otočíme a zkontrolujeme, zda se někde nepřipéká.
Upečený a zchladlý štrůdl zlehka pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pokud se vám nechce nebo nemáte čas vypracovat vlastní těsto, postačí samozřejmě kupované listové. A naopak, kdo má chuť, může se pustit i do domácího listového těsta.
- Do štrůdlu můžete přidat hrozinky nebo brusinky (namočené v rumu) či ořechy nebo mandle.
- A máte-li čas, zkuste těsto před pečením ozdobit. Sladká dobrota pak může posloužit i jako jedlý dárek.
Autor: redakce eMaminy