Jablečný štrůdl - klasika, která neomrzí

13.04.2024 Redakce eMaminy.cz

Jablečný štrůdl - klasika, která neomrzí

Zdroj: redakce eMaminy

Suroviny:

1 hera

250 g hladké mouky (+ trochu na podsypání)

250 g tvarohu (raději v alobalu, ne ve vaničce)

1 vejce

12 ks větších jablek

3 lžíce cukru krupice (nemusí být)

50 g másla

3 lžičky skořice (nebo dle chuti)

3x vanilkový cukr

kůra z ½ citrónu

3 lžíce strouhanky

moučkový cukr na dokončení 

Postup přípravy:

Z Hery, mouky a tvarohu vypracujeme kompaktní nelepivé těsto, dáme jej na chvíli do lednice a na pánvi na sucho opražíme strouhanku.

Zatímco těsto odpočívá a strouhanka chladne, oloupeme omytá jablka a nahrubo je nastrouháme. Na jemném struhadle přistrouháme důkladně omytý citrón, přidáme krupicový i vanilkový cukr a skořici. Vše promícháme a necháme propojit chutě a vůně.

V malé mističce rozmícháme vajíčko, na plotně rozehřejeme máslo a můžeme se pustit do štrůdlů.

Těsto na vále ještě trochu propracujeme a rozdělíme na tři díly. Každý díl rozválíme dle velikosti plechu nebo požadované tloušťky těsta (někdo má rad více těsta a méně jablek, někdo obráceně). Rozválené těsto zlehka potřeme vajíčkem (hlavně kraje), posypeme třetinou opražené strouhanky, kterou pokapeme trochou másla, a rovnoměrně rozprostřeme třetinu nastrouhaných ochucených jablek. Poté přehneme boční (kratší) stany cca 2 centimetry dovnitř a delší buď srolujeme jako roládu nebo přehneme na třetiny.

Hotový štrůdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25- – 30 minut, případně dle potřeby. Během pečení jednou otočíme a zkontrolujeme, zda se někde nepřipéká.

Upečený a zchladlý štrůdl zlehka pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tipy:

  • Pokud se vám nechce nebo nemáte čas vypracovat vlastní těsto, postačí samozřejmě kupované listové. A naopak, kdo má chuť, může se pustit i do domácího listového těsta.
  • Do štrůdlu můžete přidat hrozinky nebo brusinky (namočené v rumu) či ořechy nebo mandle.
  • A máte-li čas, zkuste těsto před pečením ozdobit. Sladká dobrota pak může posloužit i jako jedlý dárek. 

 

Autor: redakce eMaminy

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes