Bezovo-zázvorové želé se skořicí
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
30 bezových květů
30 dkg kořene zázvoru
2 ks celé skořice
1 limetka
750 ml převařené vody
200 g třtinového cukru
200 g želírovacího cukru
Postup přípravy
Květy bezu rozmístíme na tác nebo plech - dáme tak příležitost případným broučkům, aby je opustili. Poté přendáme květy do větší nádoby, přidáme na kolečka nakrájený zázvor, skořici a zalijeme převařenou vodou. Zakryjeme a necháme louhovat alespoň dva dny.
Vylouhované bezové květy se zázvorem a skořicí následně přecedíme přes plátýnko do hrnce, přidáme šťávu z limetky s želírovacím cukrem a začneme zahřívat. Po chvilce přidáme také třtinový cukr a řádně promícháme. Potom, co se cukr rozpustí, vaříme při mírné teplotě zhruba pět minut. Pokud se během vaření vytváří pěna, sbíráme ji průběžně naběračkou nebo lžící.
Ještě horké želé ihned přelijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme vychladnout.
Autor: redakce eMaminy