Meruňkový džem s vanilkou
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
1 kg meruněk
500 g cukru krupice (nebo třtinový)
1 vanilkový lusk
šťáva z půlky citrónu
Postup přípravy
Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a nejlépe ve skleněné míse smícháme s cukrem. Poté mísu zakryjeme a necháme 3 hodiny odležet.
Odleželé meruňky s cukrem přesypeme do velkého hrnce a pozvolna přivedeme k varu. Za neustálého míchání zvolna vaříme.
Po 30 minutách vložíme podélně rozříznutý lusk vanilky, přidáme citrónovou šťávu a pomalu vaříme dalších 15 minut.
Konzistenci džemu zjistíme jeho odlitím pomocí lžičky na talířek. Džem by měl být hustý a lepkavý.
Ještě horký džem přendáme do čistých sklenic, které řádně uzavřeme. Potom zavaříme.
Autor: redakce eMaminy