Šokově nebo podomácku: Jaký je rozdíl v metodách mrazení?
Mrazení je prostě mrazení, tak jaký v tom hledat rozdíl? A nebo je to jinak? Rozhodně ano. Ačkoli se na první pohled může zdát, že šokové i domácí mrazení představují stejné způsoby uchování potravin, opak je pravdou. Liší se v několika zásadních hlediscích, které mají na kvalitu a trvanlivost potravin výrazný vliv.
Zdroj: Family Market
Šokové mrazení
Při šokovém mrazení jde o extrémně rychlý proces, při němž jsou potraviny vystaveny extrémně nízkým teplotám -30 až -40 °C.
Díky rychlému zmrazení se v buňkách potravin vytvoří malé ledové krystalky, které nepoškozují buněčnou strukturu. To má za následek zachování původní chuti, barvy, textury a nutričních hodnot potravin. Menší tvorba ledových krystalků rovněž znamená menší ztrátu vody z potravin, což zabraňuje jejich vysychání.
Šokově zmrazené potraviny vydrží v mrazáku mnohem déle než ty a méně se kazí, což pomáhá snižovat plýtvání potravinami a podporuje udržitelnost.
Široký sortiment šokově mražených potravin, od ovoce a zeleniny přes maso a ryby až po hotová jídla nabízí například Family Market. Zákazník si tak může být jistý, že mu domů doručí potraviny té nejvyšší kvality.
Konkrétní výhody šokového mrazení
- Ovoce a zelenina si zachová vitamíny, minerály a chuť.
- U masa a ryb dochází k prevenci před rozmnožováním bakterií; maso zůstane šťavnaté.
- V případně pečiva zabraňuje vysychání a ztvrdnutí.
- Hotová jídla vydrží déle čerstvá.
Domácí mrazení
V tomto případě se jedná o postupné zmrazování potravin v běžné domácí mrazničce, při němž vznikají v buňkách potravin větší ledové krystalky, které více poškozují buněčné stěny. To může vést ke ztrátě šťavnatosti, změně struktury i snížení nutriční hodnoty; potraviny mají též kratší trvanlivost oproti těm šokově zmrazeným.
Tipy pro domácí mrazení
- Používejte vzduchotěsné obaly, aby se potraviny nedostaly do kontaktu s mrazivým vzduchem.
- Mrazte potraviny v menších porcích, které spotřebujete najednou.
- Každý obal označte datem mrazení a druhem potraviny.
- Potraviny rozmrazujte postupně v chladničce, aby se minimalizovaly ztráty živin.
Kdy zvolit které mrazení
Pro zachování maximální kvality potravin představuje šokové mrazení tu nejlepší volbu. Je ideální pro profesionální kuchyně, restaurace, větší domácnosti či v případě rozvozu.
Naproti tomu je domácí mrazení praktickým a dostupným řešením pro běžné domácnosti. Pro dosažení co nejlepší kvality potravin je důležité potraviny před mrazením řádně zabalit a co nejrychleji je umístit do mrazničky.
Oba způsoby mrazení mají své opodstatnění. Ať už se rozhodnete pro šokové nebo domácí mrazení, nezapomínejte, že správné mrazení je investicí do kvality vašich jídel. Vyberte si metodu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a užívejte si výhody čerstvých potravin po celý rok.
Další informace o mražených výrobcích naleznete na webu Family Market.