Vanilková, čokoládová, ovocná … K létu patří zmrzlina
Kdo by odolal lákavému pokušení vychutnat si v horkém letním dni osvěžující zmrzlinu? Tato sladká pochoutka nás provází již po staletí a stále dokáže potěšit naše chuťové pohárky. Jaká je její historie a jaké druhy zmrzliny si dnes můžeme dopřát? Pojďme společně nahlédnout do fascinujícího světa této ledové dobroty.
Zdroj: pixabay.com
Kde se vzala, tu se vzala
Kořeny zmrzliny sahají až do starověku. Již staří Římané a Řekové si připravovali ledové, přesněji řečeno sněhové, pochoutky ochucené ovocem a medem. První zmínky o zmrzlině vyrobené z mléka a rýže pak pochází z Asie. Do Evropy ji ve 13. století přivezl cestovatel Marco Polo, avšak skutečný rozmach zažila zmrzlina až ve století 16. v Itálii. Tady se začala vyrábět na císařském dvoře a postupně si získala oblibu u všech společenských vrstev a následně po celém světě.
Pro kterou se rozhodnout
Dnešní nabídka zmrzliny je nesmírně rozmanitá a uspokojí i ty nejnáročnější labužníky. Podle čeho se ale dělí a jak se v nich vyznat? Zde je malý návod:
Smetanová zmrzlina, jejíž základ tvoří mléko, má krémovou strukturu s příchutí ovocnou nebo kousků čokolády.
Mléčná zmrzlina se obyčejně skládá nejméně ze 70 % z mléka, ochucena je cukrem, ovocnou dužinou a dalšími ingrediencemi.
Gelato asi znáte ze svých cest po Itálii. Ano, jedná se o italský druh zmrzliny, jenž se důkladněji míchá. Tím se ze zmrzlinové směsi vytlačuje vzduch, a zmrzlina je tak hustší a krémovější.
Točená klasika představuje lehkou a nadýchanou variantu. Často se vyrábí ze směsi mléka, smetany, cukru a aromat.
Šerbet. - Snad sorbet, ne? Ne ne, opravdu jde o šerbet čili druh zmrzliny vyráběný obvykle z mléka, ovocné šťávy, cukru a aromat. Od sorbetu se liší právě přidáním mléka.
Parfait nebo-li „dokonalý“ dezert ze žloutků, cukru a smetany vyšlehaných ve vodní lázni do krémové konzistence. Směs lze proložit dalšími přísadami, jako je rozpuštěná čokoláda, oříšky a dát do mrazáku, než neztuhne. Existují i jeho slané varianty.
Mražený jogurt je dezert z jogurtu podobný zmrzlině, ovšem s menším podílem tuku a kalorií.
Sorbet je mražený, zpravidla veganský, ovocný dezert bez mléčných přísad.
Co když nemám zmrzlinu nadosah
Není třeba zoufat. Jestliže se ve vašem okolí nevyskytuje žádná cukrárna nebo zmrzlinový stánek, můžete si ledové osvěžení objednat on-line a žluté autíčko vám jej doveze až domů, a to kamkoliv po celé České republice. Tak hurá na zmrzku!
Zdroj: redakce eMaminy