Quiche s medvědím česnekem
Zdroj: pixabay.com
Suroviny:
Na těsto:
180 g hladké mouky
120 g másla
½ lžíčky soli
4 lžíce vody
Na náplň:
4 vejce
1 cibule
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
rýžový olej
svazek medvědího česneku
100 g slaniny
50 g sýra (eidam, cheddar, gouda)
1 kelímek smetany na vaření
sůl
pepř
Postup přípravy:
V míse smícháme veškeré ingredience na těsto a dáme minimálně na hodinu odpočívat do lednice. K uhnětení těsta můžeme samozřejmě využít také domácí kuchyňský robot.
Po potřebné době odpočívání si těsto vyndáme z lednice na pracovní plochu, kterou si lehce pomoučníme, aby se nám těsto při válení nelepilo. Je šikovné si vyndat těsto o pár minut dříve, aby trošku povolilo. Za pomoci válečku vyválíme stejný tvar jako má forma, velikostně o něco větší, abychom získali okraje. Formu na quiche si vyložíme pečicím papírem a těsto opatrně přemístíme do formy. Po celém dně ho propícháme vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme péct přibližně 15 minut.
V tuto chvíli připravíme náplň. Vejce rozklepneme do mísy, rozšleháme vidličkou nebo metličkou a přilijeme smetanu. Přidáme nastrouhaný sýr a dochutíme solí a pepřem.
Na pánvi na lžíci rýžového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli a jarní cibulku. Přidáme na malé proužky nebo kostky nakrájenou slaninu a prolisovaný česnek. Slaninku orestujeme pěkně dokřupava. Až nám směs trochu vychladne, přimícháme ji do druhé směsi a nakonec přidáme nahrubo nasekaný medvědí česnek.
Takto připravenou náplň nalijeme do předpečeného koláče a vrátíme do trouby předehřáté na 180 °C přibližně na 30 minut.
Zdroj: redakce eMaminy.cz