Pepův mazanec
Velikonoce klepou na dveře a co by to bylo za svátky bez pořádného mazance? Tenhle recept od samotného Pepy Nemravy je tak dokonalý, že i beránek bude závidět! Takže žádný výmluvy, rozinky do rumu a jdeme na to!

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na mazanec budete potřebovat:
- 1 kostka droždí
- 100 g másla
- 45 g cukru
- 160 g mléka
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- Hrst rozinek
- 2 dcl rumu
- 1 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 vejce na potření
- Sekané mandle nebo pistácie na posypání
Rozinky si naložíme do rumu nejméně na 12 hodin.
Do misky dáme droždí, máslo na kostičky, cukr, vanilkový cukr, vlažné mléko a zamícháme.
Přidáme žloutky, mouku, 1 lžičku soli, naložené rozinky a zaděláme těsto.
Těsto vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a vytvoříme kouli.
Necháme kynout jednu hodinu.
Po vykynutí vytvoříme na vršku nožem křížek, potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme sekanými mandlemi a vložíme do trouby rozpálené na 180st na 50 minut.
Když je mazanec upečený, potřeme ho rozehřátým máslem smíchaným s rumem z rozinek.