Velikonoční jidáše
Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
300 ml smetany na vaření
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
70 g másla
2 žloutky
1 lžička BIO citronové kůry
špetka muškátového oříšku
Na potření:
2 lžíce medu
1 vejce
1 lžíce másla
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky nadrobíme droždí, přidáme dvě lžíce cukru a rozetřeme na kašičku. Přidáme 50 – 100 ml vlažné smetany, promícháme a necháme kvásek 10 až 15 minut vzejít.
Všechny ostatní suroviny smícháme v míse - nezapomeňte si vejce a máslo vyndat dostatečně dopředu, aby obojí mělo pokojovou teplotu, a těstu se lépe kynulo. Tomu můžeme napomoci také tím, že i zbytek smetany, kterou budeme přidávat do těsta, bude vlažný. Nakonec přidáme vzešlý kvásek a v robotu hněteme přibližně 10 minut, dokud nám nevznikne hebké a vláčné, nelepivé těsto.
Uhnětené těsto necháme v míse přikryté utěrkou nebo folií kynout na teplém místě cca hodinu, než dosáhne dvojnásobného množství. Po této době těsto v ruce znovu prohněteme, abychom vyhnali vzduch, a rozdělíme na 24 stejných kousků.
Jednotlivé kousky rozválíme v ruce na proužky dlouhé přibližně 25 cm a smotáme do uzlíků, spirál, pletenců atd.
Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem (plechy budou zapotřebí určitě dva) a necháme znovu půl hodiny kynout. Po nakynutí všechny uzlíky potřeme rozšlehaným vejcem (do kterého přidáme dvě lžíce vody). Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C.
Vykynuté jidáše vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut dle zkušenosti s vlastní troubou dozlatova. Po vyjmutí z trouby je okamžitě potřeme medovou omáčkou, kterou si připravíme následovně – med ohřejeme, až bude horký, odstavíme z plotny a vmícháme do něj lžíci másla.
Chvíli necháme chladnout na plechu, poté je ale přesuneme k úplnému vychladnutí na mřížku.
Autor: redakce eMaminy.cz