Koprová omáčka s vajíčkem nebo hovězím masem

15.05.2024 Redakce eMaminy.cz

Koprová omáčka s vajíčkem nebo hovězím masem

Zdroj: redakce eMaminy

Suroviny:

60 g másla

80 g hladké mouky

250 ml hovězího vývaru (dle potřeby) – z hovězího, které uvaříme do měkka

450 ml mléka ( nebo dle potřeby)

100 ml smetany (nejlépe ke šlehání)

čerstvý kopr

sůl

cukr

ocet

20 g másla na zjemnění (není nutné)

Postup přípravy:

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Tím připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým vývarem a mlékem a pomalu přivedeme k varu. Osolíme a za občasného prošlehání necháme omáčku zvolna vařit asi 30 minut. Ke konci přidáme smetanu a následně můžeme ještě upravit konzistenci omáčky přidáním vývaru nebo mléka. Omáčku dochutíme octem a cukrem a na zjemnění můžeme ještě přidat kousek másla. Nakonec vmícháme čerstvě nasekaný kopr a hned odstavíme.

Omáčku podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, případně s vařeným či sázeným vejcem a vařenými brambory.

 

Tip: Máslo a smetanu lze nahradit rostlinou variantou. Ocet je potřeba zavařit, aby se omáčka nesrazila.


Autor: redakce eMaminy

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes