Borůvkové knedlíky
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
500 g polohrubé mouky (nebo hrubé)
1 špetka soli
20 g čerstvého droždí
1 špetka cukru
1 vejce
280 -3 00 ml mléka (podle potřeby)
Náplň:
borůvky
Posyp:
moučkový cukr
tvrdý strouhaný tvaroh
rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Mouku prosejeme do mísy a smícháme se špetkou soli. Doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Počkáme asi pět minut, než vzejde kvásek.
Poté přilijeme zbytek mléka s rozšlehaným vajíčkem a vypracujeme těsto, které necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné díly. Z každého kousku uděláme placičku, do které vložíme borůvky a zabalíme.
Knedlíky necháme ještě chvíli kynout a potom vložíme do vroucí vody. Vaříme asi 8-10 minut. Hotové knedlíky propíchneme vidličkou, aby unikla pára.
Na talíři knedlíky posypeme cukrem, tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.
Autor: redakce eMaminy