Plněné papriky v rajské omáčce
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
8 bílých paprik
500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
140 g rajčatového protlaku
1 plechovka drcených rajčat
60 g rýže (nebo více, bude-li také jako příloha)
2 cibule
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř
1 l vývaru
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 špetka tymiánu
3 lžíce krupicového nebo třtinového cukru (podle chuti)
1 lžíce másla
Postup přípravy
Nejprve uvaříme rýži obvyklým způsobem a necháme ji vychladnout.
Papriky očistíme, zbavíme semínek, opláchneme je a zevnitř trochu osolíme.
K mletému masu přimícháme vychladlou rýži, jednu jemně nakrájenou cibuli, stroužek utřeného česneku, osolíme a opepříme dle chuti, a vše dobře promícháme. Papriky naplníme připravenou masovou směsí.
Druhou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle. Přidáme rajčatový protlak s drcenými rajčaty, krátce orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme koření a dobře promícháme. Do tohoto základu vložíme naplněné papriky a dusíme asi 30 minut, případně déle podle velikosti paprik.
Poté papriky vyjmeme a odložíme stranou. Omáčku přecedíme a propasírujeme přes sítko, aby byla hladká, bez zbytků koření a cibule. Dochutíme solí, pepřem a případně cukrem.
Omáčka je takto výborná, kdo má ale rád hustější, může zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo jíškou. Potom je potřeba omáčku ještě povařit alespoň 20 minut a míchat!
Nakonec do omáčky vrátíme plněné papriky a necháme je prohřát.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo zbylou rýží.
Autor: redakce eMaminy