Klasická rajská omáčka
Rajskou prostě všichni zbožňujeme. Někdy nám připomene naše dětství, někdy vnímáme její sladko-kořeněnou chuť jako balzám, a někdy máme radost, jak chutná naprosto všem dětem.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na rajskou omáčku budete potřebovat:
- 800 g hovězího žebra
- 1 cibule
- 240 g rajčatového protlaku
- 2 mrkve
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 2 PL hladké mouky
- 2 PL sádla
- 1 PL másla
- 2 celé skořice
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- cukr dle chuti
- Sůl
V hrnci si rozvoníme (opražíme na sucho) nové koření, celý pepř, skořici a bobkový list.
Přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, maso, vše zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni až bude maso měkké, následně vývar scedíme.
Na sádle si z mouky připravíme tmavě růžovou jíšku, přidáme protlak, který zarestujeme, zalijeme vývarem a důkladně rozmícháme.
Osolíme, dle chuti přidáme cukr a 20 minut provaříme.
Nakonec vmícháme na zjemnění a lesk máslo.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava