Boloňské špagety

09.02.2025 Redakce eMaminy.cz

Boloňské špagety – italská klasika, která nikdy neomrzí. Bohatá omáčka z mletého masa, rajčat a koření, spojená s al dente uvařenými špagetami. To je kombinace, která potěší každého.

Boloňské špagety na talíři

Zdroj: pixabay.com

Suroviny

asi 500 g mletého hovězího masa (nebo směs hovězího masa s vepřovým)  

2 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

1 velká cibule

1 mrkev

½  celeru

100 ml hovězího vývaru

850 g konzervovaných rajčat (drcených nebo krájených)

250 ml rajčatové passaty

500 g špaget

parmezán

sůl

mletý pepř

Postup přípravy

Cibuli a česnek oloupeme, mrkev a celer očistíme. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky, česnek prolisujeme.

Na olivovém oleji orestujeme mrkev a celer. Asi po 10 minutách přidáme cibuli a za dalších 10 minut česnek. Společně restujeme dalších asi 5 minut. 

Zvýšíme teplotu, přidáme maso, osolíme a za stálého míchání orestujeme dohněda, hrudky rozmačkáme vidličkou. Po chvíli podlijeme vývarem, necháme odpařit a potom přidáme rajčata a passatu.

Směs přivedeme k varu a snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem.

Těsně před dovařením omáčky uvaříme špagety podle návodu.

Podáváme tak, že těstoviny nandané na talíř pouze přelijeme omáčkou. Dozdobíme nastrouhaným parmezánem a případně čerstvými bylinkami.


Autor: redakce eMaminy

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes