Boloňské špagety
Boloňské špagety – italská klasika, která nikdy neomrzí. Bohatá omáčka z mletého masa, rajčat a koření, spojená s al dente uvařenými špagetami. To je kombinace, která potěší každého.

Zdroj: pixabay.com
Suroviny
asi 500 g mletého hovězího masa (nebo směs hovězího masa s vepřovým)
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 velká cibule
1 mrkev
½ celeru
100 ml hovězího vývaru
850 g konzervovaných rajčat (drcených nebo krájených)
250 ml rajčatové passaty
500 g špaget
parmezán
sůl
mletý pepř
Postup přípravy
Cibuli a česnek oloupeme, mrkev a celer očistíme. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky, česnek prolisujeme.
Na olivovém oleji orestujeme mrkev a celer. Asi po 10 minutách přidáme cibuli a za dalších 10 minut česnek. Společně restujeme dalších asi 5 minut.
Zvýšíme teplotu, přidáme maso, osolíme a za stálého míchání orestujeme dohněda, hrudky rozmačkáme vidličkou. Po chvíli podlijeme vývarem, necháme odpařit a potom přidáme rajčata a passatu.
Směs přivedeme k varu a snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem.
Těsně před dovařením omáčky uvaříme špagety podle návodu.
Podáváme tak, že těstoviny nandané na talíř pouze přelijeme omáčkou. Dozdobíme nastrouhaným parmezánem a případně čerstvými bylinkami.
Autor: redakce eMaminy