Boloňské špagety
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 velká cibule
1 mrkev
½ celeru
500 g mletého hovězího masa
100 ml hovězího vývaru
850 g konzervovaných rajčat (drcených nebo krájených)
1/4 hrnku nakrájené petrželové natě
500 g špaget
parmezán
sůl
mletý pepř
Postup přípravy
Cibuli a česnek oloupeme, mrkev a celer očistíme. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky, česnek prolisujeme.
Na olivovém oleji pomalu orestujeme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer asi 5 minut.
Zvýšíme teplotu, přidáme maso, osolíme a za stálého míchání osmahneme dohněda, hrudky rozmačkáme vidličkou. Po chvíli podlijeme vývarem, necháme odpařit a potom přidáme rajčata a nasekanou petrželovou nať.
Směs přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme asi 90 minut, dokud maso nezměkne. Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem.
Těsně před dovařením omáčky uvaříme špagety podle návodu.
Podáváme tak, že těstoviny pouze přelijeme omáčkou a dozdobíme nastrouhaným parmezánem a případně lístkem petrželky.
Autor: redakce eMaminy