Jahodové knedlíky z bramborového těsta

31.01.2024 Redakce eMaminy.cz

Jahodové knedlíky z bramborového těsta

Zdroj: redakce eMaminy.cz


Suroviny:

300 g vařených brambor

150 g hrubé mouky nebo krupice (také můžeme namíchat v libovolném poměru)

1 vejce

sůl

jahody

tvaroh (zakysaná smetana)

moučkový cukr

máslo

 

Postup přípravy:

Brambory ve slupce uvaříme do měkka. Čas vaření záleží na druhu brambor, mohou se vařit 15 – 20 minut, měkkost můžeme vyzkoušejte tak, že do brambory zapíchneme špičku nože – tím zjistíme, zda jsou již dostatečně uvařené. Brambory necháme vychladnout. Je opravdu důležité, aby se těsto dělalo z dostatečně vychladlých brambor, proto si je klidně uvařte den předem. Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Přidáme jedno vejce, špetku soli a postupně přisypáváme mouku s krupicí – snažíme se s těstem pracovat rychle, aby nám nezřídlo.

V tuto chvíli (nebo dřív) si dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme. Je potřeba, aby voda byla již vroucí v té chvíli, kdy skončíme s tvarováním knedlíků, abychom je mohly ihned vkládat do vroucí vody a nenechaly je odpočívat na lince.

Z těsta odkrajujeme (oddělujeme) potřebné kusy, abychom do nich zabalily jednu celou jahodu. Velikost bude záležet na velikosti jahody, je potřeba, aby byla celá pečlivě obalená. Knedlíky následně vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 7 až 8 minut, opět záleží na velikosti.

Hotové knedlíky podáváme s tvarohem (nebo zakysanou smetanou), posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Můžeme přidat ještě další čerstvé jahody.


Autor: redakce eMaminy.cz

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes