Vánoční rybí polévka

01.12.2024 Redakce eMaminy.cz

Rybí polévka z kapra neodmyslitelně patří k tradičním českým vánočním pokrmům.

Vánoční rybí polévka

Zdroj: redakce eMaminy a Canva

Suroviny

1 rybí hlava

skelet, případně ocasní porce

rybí vnitřnosti (mlíčí a jikry)

1 cibule

2 mrkve

2 petržele

½ celeru

bobkový list

špetka muškátu 

několik zrnek pepře

sůl

čerstvé bylinky

2 housky nebo toastový chléb

1 lžíce másla na osmažení pečiva (nebo lze použít topinkovač)

Případně na jíšku:

2 lžíce másla

2-3 lžíce hladké mouky

Postup přípravy

Veškerou zeleninu očistíme, rozpůlíme a vložíme do hrnce s vodou. K zelenině přidáme sůl, koření a také očištěné části ryby. Společně vaříme na mírném ohni.

Když je maso i zelenina měkká, scedíme vývar přes síto do jiného hrnce. Maso opatrně obereme z kostí, zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme do čistého vývaru.

Pokud má někdo rád polévku zahuštěnou, může si z másla a mouky připravit jíšku, kterou je potom nutné zavařit. 

Poté polévku dochutíme a vypneme.

Na pánvi, v topinkovači nebo v troubě připravíme na kostičky nakrájený chleba nebo housky. Jsou-li dozlatova, máme hotovo.

Uvařenou polévku podáváme s krutony z pečiva a posypanou bylinkami.


Autor: redakce eMaminy

Recepty Vánoce




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes