Kroupový kuba

03.12.2024 Redakce eMaminy.cz

Kroupový či hubový kuba byl na českých štědrovečerních stolech ještě před kaprem s bramborovým salátem. Postupem času se pomalu vytrácel, ale už si zase hledá cestu zpět na vánoční tabuli.

Kroupový kuba

Zdroj: redakce eMaminy a Canva

Suroviny

300 g ječných krup

2 hrsti sušených hub

1 cibule

3 lžíce másla (nebo sádla)

3 stroužky česneku

smetana ke šlehání

2 lžíce strouhaného parmezánu

sůl

pepř

tymián

Postup přípravy

Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozmáčkneme nožem a poté také pokrájíme.

Sušené houby uvaříme v kastrůlku.

Kroupy namočíme alespoň na dvě hodiny a potom uvaříme. Měkké uvařené kroupy scedíme.

Na másle si zpěníme cibuli, když je sklovitá, přihodíme česnek a necháme krátce rozvonět. Po krátké chvíli přisypeme kroupy a společně orestujeme. Poté přidáme uvařené houby, ztlumíme plotnu a promícháme.

Po další chvíli přilijeme smetanu – „od oka“ – Kuba by měl mát krémovou konzistenci.

Osolíme, opepříme a odstavíme s plotny. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán a ovoníme tymiánem.

Můžeme podávat – nejlépe s kaprem na černo.

Tip: Kuba ještě o trochu víc chutná s čerstvými houbami dušenými na másle či sádle.


Autor: redakce eMaminy 

Recepty Vánoce




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes