Kroupový kuba
Kroupový či hubový kuba byl na českých štědrovečerních stolech ještě před kaprem s bramborovým salátem. Postupem času se pomalu vytrácel, ale už si zase hledá cestu zpět na vánoční tabuli.
Zdroj: redakce eMaminy a Canva
Suroviny
300 g ječných krup
2 hrsti sušených hub
1 cibule
3 lžíce másla (nebo sádla)
3 stroužky česneku
smetana ke šlehání
2 lžíce strouhaného parmezánu
sůl
pepř
tymián
Postup přípravy
Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozmáčkneme nožem a poté také pokrájíme.
Sušené houby uvaříme v kastrůlku.
Kroupy namočíme alespoň na dvě hodiny a potom uvaříme. Měkké uvařené kroupy scedíme.
Na másle si zpěníme cibuli, když je sklovitá, přihodíme česnek a necháme krátce rozvonět. Po krátké chvíli přisypeme kroupy a společně orestujeme. Poté přidáme uvařené houby, ztlumíme plotnu a promícháme.
Po další chvíli přilijeme smetanu – „od oka“ – Kuba by měl mát krémovou konzistenci.
Osolíme, opepříme a odstavíme s plotny. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán a ovoníme tymiánem.
Můžeme podávat – nejlépe s kaprem na černo.
Tip: Kuba ještě o trochu víc chutná s čerstvými houbami dušenými na másle či sádle.
Autor: redakce eMaminy