Slunečnicové kytičky s citronem
Bez lepku a bez cukru. Kytičky jsou zdravou alternativou na vánoční mlsaní.
Zdroj: Petr Klíma
Suroviny
Na sušenky:
200 g slunečnicových semínek
50 g sušené citronové kůry
1 lžička mleté skořice
30 g mletého máku
30 g lněného semínka
200 g sušených datlí
1 citron
Na zdobení:
karobové bonbony
sušené plody kustovnice
mandlové lupínky
strouhaný kokos
vše, co je doma
Postup přípravy
Do mísy nasypeme slunečnicová semínka a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Necháme do druhého dne nabobtnat v lednici.
Ze slunečnice slijeme důkladně vodu a přidáme k ní citronovou kůru, skořici, mletý mák a lněné semínko. Vše zlehka promícháme.
Do mixeru vložíme datle krátce namočené ve vodě, zastříkneme šťávou z citronu a rozmixujeme na jemnou hmotu. Tuto hmotu přidáme k suché směsi a vše důkladně prohněteme.
Vzniklé těsto vyválíme na placku, ze které vykrájíme kytičky. Ty pak vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C zhruba 10–15 minut, dokud nezačnou sušenky hnědnout.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté můžeme cukroví zlehka polít rozpuštěným karobem, na který přilepíme kustovnici nebo jej posypeme kokosem či mákem. Pro slepení sušenek může opět posloužit karob.
Foto autor: Petr Klíma (zdroj: izahradkar.cz)