Kapr na černo
Příprava kapra na švestkách či švestkových povidlech je pravděpodobně nejstarším dochovaným českým receptem na úpravu na štědrovečerní ryby,
Zdroj: redakce eMaminy a Canva
Suroviny
5 větších porcí kapra
2 - 3 lžíce másla
černé pivo
švestková povidla
sůl
pepř
Postup přípravy
Očištěné a připravené filety osolíme a opepříme.
Na větší pánvi rozhřejme máslo, na kterém necháme filety z obou stran zatáhnout (na straně s kůží necháme trochu déle). Poté přilijeme asi polovinu piva. Ztlumíme plotnu a pivo necháme částečně vyvařit.
Následně přidáme povidla – podle chuti, někdo má rád hustší, někdo zase méně hustou omáčku.
Společně chvíli provaříme tak, aby se povidla s pivem propojila (dle potřeby přilijeme pivo nebo přidáme povidla), můžeme dosolit či přidat pepř a máme hotovo.
Podáváme nejlépe s houbovým kubou.
Autor: redakce eMaminy