Medové perníčky
Zdroj: redakce eMaminy a Canva
Suroviny:
250 g hladké mouky (+ na podsypání)
170 g Hery (ne másla)
30 g rozpuštěného medu
50 g moučkového cukru
1 větší žloutek
kůra z ¼ citrónu (nejlépe sušená)
2 lžičky jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
½ balíčku skořicového cukru
¼ balíčku vanilkového cukru
Postup přípravy:
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Poté společně se všemi přísadami přendáme na vál a zpracujeme těsto, které dáme odležet do lednice – čím déle, tím lépe, aby koření mělo dostatek času se rozležet a rozvonět (alespoň týden).
Těsto začneme zpracovávat ihned po vyndání z lednice, kdy je ještě ztuhlé; vyválíme jej na tloušťku asi 4 – 5 mm a pomocí formiček vykrajujeme. Vykrojené tvary přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z tohoto množství surovin budeme mít přibližně dva plechy. Pečeme maximálně 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (v polovině pečení plechy otočíme).
Zchladlé perníčky můžeme servírovat ihned bez zdobení, ale to by byla škoda … Perníčky lze spojit marmeládou, polít čokoládou či ozdobit bílkovou polevou, ovocem sušeným mrazem a tak podobně.
Autor: redakce eMaminy