Lahodný nápoj nás v zimě hezky zahřeje a domov krásně provoní
Kořením vonící, horký nápoj umocní čas adventu a zahřeje po procházkách nejen po vánočních trzích. Pro kterou variantu se rozhodnete vy?
Zdroj: pixabay.com
Punč – tradiční vánoční nápoj
200 ml červeného vína
200 ml čaje
80 ml rumu
kousek celé skořice
4 hřebíčky
2 lžíce nakrájených sušených jablek a hrušek
1 lžíce sušených brusinek nebo rozinek
hvězdička badyánu
3 plátky zázvoru
2 plátky citronu
Punč, který doplní předvánoční atmosféru
Jablka a hrušky namočíme předem na několik hodin do rumu. Do čaje přilejeme víno, koření a citron, přivedeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, přidáme jablka, hrušky a brusinky i s rumem. Podle chuti dosladíme.
Anglický zázvorový punč
400 ml vody
5 cm čerstvého zázvoru
200 ml černého čaje
100 ml sherry
čerstvá nebo sušená pomerančová kůra
1 kousek celé skořice
5 lžic třtinového cukru
šťáva z ½ citronu
Vodu přivedeme k varu. Přidáme oloupaný, na nudličky nakrájený zázvor, pomerančovou kůru, osladíme a cca 5 minut povaříme. Z černého sypaného čaje a 200 ml vody vylouhujeme silný čaj a přilijeme k zázvorovému základu. Promícháme a přecedíme do větší nádoby, ochutíme sherry, citronovou šťávou a ještě teplé podáváme.
Bílý punč s příchutí mandarinek
1 litr bílého vína
150 ml vody
250 g cukru
250 ml rumu
3 ks badyánu
1 kousek skořice
1 lžíce rozinek
3 mandarinky
Mandarinky dodají punči příjemnou šťavnastost
Vodu přivedeme k varu, přidáme nakrájené bio mandarinky, rozinky a koření. Osladíme a chvilku povaříme. Přecezené smícháme s bílým vínem a podáváme.
Grog s bezinkovým likérem
250 ml červeného vína
4 lžíce bezinkového likéru
100 ml rumu
1 kousek celé skořice
badyán
2 lžičky zrníček kardamomu
1 lžička vanilky
plátky citronu na dozdobení
Víno zahřejeme s bezinkovým likérem a kořením a necháme chvilku odstát. Pak scedíme, přidáme rum, nalijeme do sklenic, ozdobíme plátky citrónu a podáváme. Bezinkový likér je dost sladký, proto už nepřidáváme další cukr. Ale záleží na chuti.
Horké víno s višněmi
200 ml bílého vína
100 g kompotovaných višní
100 ml šťávy z višní
50 ml rumu
kousek celé skořice
2 hřebíčky
3 lžičky cukruVíno s višněmi je zajímavou obměnou klasického svařáku
Do kastrůlku nalijeme víno, šťávu z višní, višně, cukr a koření. Vše pomalu zahříváme až k varu, ale nevaříme. Vyjmeme koření, přidáme rum, a horké podáváme.
Foto autorka: Květa Korečková (zdroj: izahradkar.cz)