Znojemská omáčka s hovězím

04.03.2025 Pepa Nemrava

Omáčky mají tu výhodu, že mezi tím, než se uvaří maso, stihnete spousty dalších činností – vyprat, setřít, utřít prach, vyluxovat, popovídat s kamarádkou… Znojemská se může zdát na první pohled složitá, ale opak je pravdou. S receptem od kuchaře Pepy Nemravy si ji připravíte velice snadno. Navíc se dozvíte trik, jak jednoduše a lehce maso špikovat. Pokud chcete odlehčenější variantu nebo vaříte pro děti, je možné špek vynechat.

Znojemská omáčka s hovězím, rýže

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na znojemskou budeme potřebovat:

  • 1,2 kg hovězí kýty
  • 1 větší cibule
  • 200 g špeku
  • 2 PL hladké mouky
  • sklenice kyselých okurek
  • 1 PL sádla
  • 1 l vody
  • 3 PL plnotučné hořčice
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • sůl
  • pepř
  • provázek

Špek si nakrájíme na hranolky dáme na 30 minut do mrazáku a našpikujeme s ním maso, které zároveň svážeme, osolíme a opepříme.

V hrnci si rozpustíme sádlo a na něm si zatáhneme maso ze všech stran.

Zatažené maso vyndáme a zarestujeme si cibuli do zlatova a následně osmahneme mouku.

Dále přidáme hořčici, lák z okurek, vodu, osolíme, opepříme, důkladně vše rozmícháme a pár minut provaříme.

Maso vrátíme do hrnce, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř a na mírném ohni vaříme maso do měkka.

Během vaření maso občas obrátíme.

Když je maso hotové, nakrájíme ho na plátky, do hrnce přidáme na kostičky nakrájené okurky a ještě 5 minut provaříme.

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Kuchař Pepa Nemrava




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes