Znojemská omáčka s hovězím
Omáčky mají tu výhodu, že mezi tím, než se uvaří maso, stihnete spousty dalších činností – vyprat, setřít, utřít prach, vyluxovat, popovídat s kamarádkou… Znojemská se může zdát na první pohled složitá, ale opak je pravdou. S receptem od kuchaře Pepy Nemravy si ji připravíte velice snadno. Navíc se dozvíte trik, jak jednoduše a lehce maso špikovat. Pokud chcete odlehčenější variantu nebo vaříte pro děti, je možné špek vynechat.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na znojemskou budeme potřebovat:
- 1,2 kg hovězí kýty
- 1 větší cibule
- 200 g špeku
- 2 PL hladké mouky
- sklenice kyselých okurek
- 1 PL sádla
- 1 l vody
- 3 PL plnotučné hořčice
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- sůl
- pepř
- provázek
Špek si nakrájíme na hranolky dáme na 30 minut do mrazáku a našpikujeme s ním maso, které zároveň svážeme, osolíme a opepříme.
V hrnci si rozpustíme sádlo a na něm si zatáhneme maso ze všech stran.
Zatažené maso vyndáme a zarestujeme si cibuli do zlatova a následně osmahneme mouku.
Dále přidáme hořčici, lák z okurek, vodu, osolíme, opepříme, důkladně vše rozmícháme a pár minut provaříme.
Maso vrátíme do hrnce, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř a na mírném ohni vaříme maso do měkka.
Během vaření maso občas obrátíme.
Když je maso hotové, nakrájíme ho na plátky, do hrnce přidáme na kostičky nakrájené okurky a ještě 5 minut provaříme.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava