Hovězí guláš

11.08.2024 Redakce eMaminy.cz

Hovězí guláš s knedlíkem

Zdroj: pixabay.com

Suroviny 

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe vyzrálého)

500 g cibule

3 lžíce sádla

2 lžíce sladké mleté papriky

4 stroužky česneku

1 lžička mletého nebo drceného kmínu

1 malý rajčatový protlak

mletý černý pepř

sůl

voda nebo vývar na podlévání

Postup přípravy 

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky. 

V kastrolu rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme do zlatova, což trvá asi 15 minut. Poté přidáme papriku, dobře promícháme. Musíme postupovat rychle, aby paprika nezhořkla.

Následně přidáme kousky masa, které necháme ze všech stran zatáhnout. Dobře mícháme! Guláš se může lehce "chytnout", ale nesmí se připálit. Když je maso opečené, osolíme (asi 1 lžička) a opepříme.

Přidáme rajčatový protlak a zase zarestujeme. Opět je třeba dobře míchat. Když je protlak zarestovaný, zalijeme asi 2 dl vody nebo vývaru. 

Potom přidáme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit při co nejnižší teplotě. Guláš stále hlídáme a občas promícháme. Vodu nebo vývar přiléváme po menších částech, aby se guláš přichytával, ale nepřipaloval.

Asi po hodině a půl maso ochutnáme, zda je měkké.

Guláš není potřeba zahušťovat, protože se o to postará rozvařená cibule. Pokud je však potřeba omáčku zahustit, pak lepší než mouka, je chléb nebo chlebová strouhanka.

Hotový guláš podáváme s houskovým či karlovarským knedlíkem, čerstvým pečivem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.


Autor: redakce eMaminy  

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes