Hovězí guláš
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
500 g hovězího masa na guláš (nejlépe vyzrálého)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajčatový protlak
mletý černý pepř
sůl
voda nebo vývar na podlévání
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky.
V kastrolu rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme do zlatova, což trvá asi 15 minut. Poté přidáme papriku, dobře promícháme. Musíme postupovat rychle, aby paprika nezhořkla.
Následně přidáme kousky masa, které necháme ze všech stran zatáhnout. Dobře mícháme! Guláš se může lehce "chytnout", ale nesmí se připálit. Když je maso opečené, osolíme (asi 1 lžička) a opepříme.
Přidáme rajčatový protlak a zase zarestujeme. Opět je třeba dobře míchat. Když je protlak zarestovaný, zalijeme asi 2 dl vody nebo vývaru.
Potom přidáme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit při co nejnižší teplotě. Guláš stále hlídáme a občas promícháme. Vodu nebo vývar přiléváme po menších částech, aby se guláš přichytával, ale nepřipaloval.
Asi po hodině a půl maso ochutnáme, zda je měkké.
Guláš není potřeba zahušťovat, protože se o to postará rozvařená cibule. Pokud je však potřeba omáčku zahustit, pak lepší než mouka, je chléb nebo chlebová strouhanka.
Hotový guláš podáváme s houskovým či karlovarským knedlíkem, čerstvým pečivem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.
Autor: redakce eMaminy