Sirup z květů černého bezu s mátou
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
25 květů černého bezu
10 větších lístků máty
1 citron
1 kg cukru krupice nebo třtinového
1 lžička kyseliny citrónové
1,5 l vody
Postup přípravy
Květy černého bezu rozmístíme na plech a necháme chvíli ležet, aby z něj vylezli případní broučci. Samozřejmě, květy je možné také propláchnout, pod tekoucí vodou, chuť už ale potom nebude úplná.
Po „očištění“ květy společně s mátou přendáme do hrnce nebo mísy a přelijeme připravenou vodou, přidáme na kolečka nakrájený citron bez pecek, krátce povaříme a necháme louhovat 24 hodin.
Výluh následně přecedíme přes plátno do hrnce, přidáme část cukru smíchaného s kyselinou citronovou, minutu povaříme a přidáme zbytek cukru. Vaříme zvolna do zhoustnutí.
Hotový sirup pomocí nálevky ihned lijeme do čistých a nahřátých lahví nebo sklenic, jejichž okraje otřeme a zavíčkujeme či zašroubujeme. Skleničky asi na 10 minut otočíme dnem vzhůru, láhve na 10 minut položíme.
Sirup uchováváme v chladu a temnu.
Tip na skvělý letní party drink – 2 cl šťávy zalijeme 2 dl prosecca, dozdobíme limetkou nebo citrónem a několika lístky máty. Na zdraví!
Autor: redakce eMaminy