Levandulový sirup
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
1 l vody
1 kg cukru krystal nebo cukr krupice
1 citron
3 lžičky kyseliny citronové
1 vrchovatá hrst celé natě levandule s květy
Postup přípravy
Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky, citrón důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka
Nastříhanou levanduli vložíme do hrnce, zalijeme jedním litrem horké vody, přidáme nakrájený citron a kyselinu citronovou. Vše zamícháme a necháme stát 24 hodin.
Druhý den slijeme do větší nádoby přes hustý cedník (nebo si přes cedník položíme plátno) a přisypeme cukr. Mírně zahřejeme a cukr necháme rozpustit, občas zamícháme.
Po úplném rozpuštění cukru slijeme sirup do lahví. Uchováme v lednici nebo můžeme v lahvích ještě zakonzervovat, abychom měli zásobu i na zimu.
Autor: redakce eMaminy