Kompot z broskví
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
1 kg broskví
400 g cukru (krupice nebo třtinového)
600 ml vody
kůra z 1 citronu
kůra z 1 pomeranče
2 hřebíčky (lze přidat také skořici a badyán)
Postup přípravy
Broskve důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a na půl minuty je dáme do hrnce s vroucí vodou (aby se snadněji loupaly). Poté scedíme a necháme zchladnout v míse s vodou a ledem.
Zchladlé broskve necháme okapat, vypeckujeme je a rozčtvrtíme.
V hrnci s odměřenou vodou rozpustíme cukr, přidáme na proužky nakrájenou citronovou a pomerančovou kůru a koření. Nálev povaříme asi 5 minut a potom hned sundáme z plotny.
Připravené broskve narovnáme do sklenic, přelijeme nálevem přes sítko, pečlivě uzavřeme.
Autor: redakce eMaminy