Vánočka

08.12.2024 Redakce eMaminy.cz

Štědrovnice, štědrovka, štrucla, pletenice, … tak (a jistě i jinak) se dříve říkalo vánočce. Ta na sváteční stůl patří už více než sedm století a pro většinu z nás tvoří neodmyslitelnou součást štědrovečerní večeře.

Vánočka

Zdroj: redakce eMaminy

Suroviny

Na vánočku:

1 kg polohrubé mouky

200 g změklého másla nebo rostlinného tuku

2 lžíce oleje

200 g moučkového cukru

6 žloutků

70 g droždí

0,4 l vlažného mléka

nastrouhaná kůra z citrónu

1 a ½ balíčku vanilkového cukru

trocha rumu

hrst hrozinek

10 g soli

Pár kapek vanilkové esence

vejce na potření těsta před pečením

Na dohotovení:

trochu másla, moučkového cukru a rumu na potření hotové vánočky

plátky mandlí 

cukr moučka na závěrečné pocukrování

Postup přípravy

Do velké mísy vysypeme mouku, do které uděláme vařečkou důlek. V něm necháme vzejít  kvásek z trochy vlažného mléka, cukru a droždí. Poté postupně přidáme další suroviny a začneme vymíchávat těsto. Ke konci  přidáme hrozinky namočené v rumu. Těsto přeneseme z mísy na vál a vypracujeme rukama tužší těsto, které se nebude lepit. Potom těsto vložíme zpět do mísy a necháme vykynout na teplém místě. Až těsto dvakrát nabude, přeneseme jej opět na vál.

Nyní záleží na tom, kolik vánoček chceme péct. Uvedené množství surovin vystačí na 4 pěkné vánočky. To znamená, že těsto rozdělíme na 4 stejné díly a každý z nich potom na 9 dalších, které vyválíme do válečků (pramenů).  Budeme-li péct jednu – štědrovečerní – vánočku, dělíme hned celé těsto přímo na 9 bochánků.

Pletení vánočky ze 4, 3 a 2 pramenů není úplně snadné, ale dá se zvládnout. Začíná se spodním dílem z 4 pramenů, na který se položí  klasický cop ze 3 pramenů, poslední patro pak tvoří do sebe zamotané 2 prameny.

Čtyři největší prameny upleteme do pletence. Plést začínáme od středu k jednomu a následně k druhému konci. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a střed pletence rukou prohloubíme, aby další díl lépe držel. Do prohlubně vložíme část upletenou ze 3 pramenů , opět prohloubíme a zakončíme dvěma do sebe zavinutými prameny, které na konci vánočky dobře promáčkneme (můžeme pojistit kouskem špejle + jednu dáme do středu, aby vánočka nespadla).

Nechám ještě asi 30 minut kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme mandlemi a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme pomalu cca 45 minut (velkou vánočku z celého množství těsta pak minimálně 1 hodinu). Zda je vánočka hotová poznáme podle toho, jak lehce jdou vytáhnout špejle. Pokud vánočka nebude ještě upečená, ale její povrch začne tmavnout, přikryjeme alobalem a dopečeme.

Hotové vánočky potřeme rozehřátým máslem s cukrem a rumem, zchladlé potom ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.


Autor: redakce eMaminy

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes