Sterilizace prázdných sklenic, důležitý krok k úspěšnému zavařování

20.05.2024 Redakce eMaminy.cz

Abychom při zavařování dosáhli maximální trvanlivosti a zabránili kažení, je důležité správně sterilizovat sklenice, do kterých budeme potraviny ukládat. Jaké metody existují?

Sterilizace prázdných sklenic, důležitý krok k úspěšnému zavařování

Zdroj: pixabay.com

Jak na sterilizaci sklenic

V myčce

Sklenice vložíme do myčky a zapneme na program horké oplachování bez čisticích prostředků. Sklenice jsou k zavařování připravené hned po umytí,  takže bychom je měli plnit ihned po otevření myčky.

V troubě

Nejprve si předehřejeme troubu (elektrickou na 140°C a horkovzdušnou na 180 °C). Sklenice vymyjeme horkou vodou s mycím prostředkem a důkladně opláchneme. Poté na hlubší plech nebo do pekáčku naskládáme sklenice a vedle nich víčka a vložíme do trouby. Zde ohříváme asi 20 minut ohřívat, dokud neoschnou. Sklenice postupně vytahujeme z trouby a ihned plníme

Ve vodní lázni

Sklenice naplníme vodou a postavíme vedle sebe do hrnce s vodou. Hrnec dáme na sporák a pomalu přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut. Poté vypneme sporák a hrnec přikryjeme poklicí. Sklenice v něm necháme, dokud je nezačneme plnit.

Tip

Bez ohledu na zvolený způsob sterilizace je důležité sklenice i víčka před plněním důkladně osušit. Vlhkost by mohla vést k tvorbě plísní a zkažení zavařených potravin.  


Autor: redakce eMaminy

Recepty Zavařování




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes