Skladování potravin v chladničce

06.03.2024 gesundheit.gv.at

Chladnička se hodí ke skladování rychle se kazících potravin, jako jsou zejména mléko, mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, margaríny či různé pomazánky, a také ovoce a zelenina, které nejsou citlivé na chlad. Chléb, jedlé oleje ani neotevřené konzervy do chladničky nepatří.

Skladování potravin v chladničce

Zdroj: nzip.cz


Na co je třeba myslet při skladování potravin v chladničce 

  • Čerstvé potraviny uložte do chladničky co nejdříve po nákupu.
  • Potraviny do chladničky neukládejte v otevřených nádobách (např. v misce) nebo úplně „na volno“. Pokud je umístíte do uzavíratelného obalu (fólie, plastové sáčky, plastové krabičky nebo i sklenice), uchráníte je lépe před vysycháním, změnou chuti a přenosem pachů.
  • Chladničku nepřetěžujte: vložení příliš teplých potravin nebo příliš velkého množství nechlazených potravin najednou může způsobit nárůst teploty.
  • Z tohoto důvodu (a také pro zabránění šíření pachů) nechte zbytky teplých jídel, které chcete uchovat do dalšího dne, před uložením do chladničky vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Syrové maso, ryby a drůbež dobře zabalte, aby se vytékající šťáva nedostala do kontaktu s ostatními potravinami.

Při ukládání potravin do chladničky věnujte pozornost různým teplotním zónám: Sýry by měly být uchovávány spíše nahoře (+5 až +8 °C), mléko spíše uprostřed (+4 °C), maso a uzeniny v nejchladnější části chladničky, což je nejčastěji skleněná deska těsně nad zásuvkou na zeleninu (0 až +2 °C), a ovoce se zeleninou nejlépe v zásuvce na zeleninu (+8 až +10 °C). Některé chladničky mají samostatnou zásuvku s teplotou 0 °C.

Tabulka 1: Teplotní zóny v chladničce


Zdroj: upraveno podle německého Spolkového centra pro výživu (BZfE)

Co do chladničky nepatří

Některé druhy ovoce a zeleniny jsou citlivé na chlad, proto by neměly být skladovány v chladničce. Příliš nízké teploty mohou vést ke ztrátě kvality ovoce, jako je hnědnutí uvnitř nebo na povrchu, změny chuti, změny vnitřní struktury (např. změknutí) a nedostatečné dozrávání. V nejníže umístěné zásuvce na zeleninu je teplota přibližně +8 až +10 °C. Tento rozsah je pro některé druhy zeleniny citlivé na chlad (okurky, rajčata nebo cukety) ještě snesitelný, avšak nižší teploty by již vedly ke snížení jejich kvality.

Mezi ovoce a zeleninu citlivé na chlad patří zejména:

  • ananas,
  • avokádo,
  • banány (neskladovat při teplotách nižších než +13 °C),
  • citrusy (např. pomeranče, citróny, mandarinky),
  • granátová jablka,
  • mango,
  • lilek,
  • okurky (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C),
  • rajčata (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C)
  • cukety (neskladovat při teplotách nižších než +7 až +10 °C)
  • brambory (neskladovat při teplotách nižších než +5 °C).

Pokud u některé potraviny není uvedena teplota, při které se má skladovat, je možné ji skladovat při pokojové teplotě.

Bližší informace o správném skladování konkrétních druhů ovoce a zeleniny se dočtete v jednotlivých článcích v kategorii Sezónní ovoce a zelenina.


Autor: gesundheit.gv.at (Zdroj: nzip.cz)


Zajímavost




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes