Potočnice či kopřiva: známé bylinky pro jarní očistu

08.03.2024 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Přicházející jaro sebou přináší i únavu a tělo je poněkud zesláblé nedostatkem slunce a pohybu. Jarní bylinky pomohou vrátit potřebnou sílu. Zimní energeticky bohaté stravy nám sice dodaly potřebné teplo, zabijačka potěšila tělo i duši, ale se změnou roční doby potřebujeme udělat důkladný jarní úklid. Látkovou výměnu máme výrazně zpomalenou a může dojít dokonce i k dílčí intoxikaci organismu.

Potočnice či kopřiva: známé bylinky pro jarní očistu

Nic se nevyrovná bylinkové jarní očistě. Kopřivový čaj se sedmikráskami. (zdroj: sutterstock )

Jarní očisty, osvědčené již našimi předky, jsou tou správnou cestou, jak náš organismus opět nastartovat. Nechceme však sázet na razantní kúry a diety, protože zde je potřeba velmi pečlivě vybírat postup přímo pro konkrétní osobu.

Bylinky pro jarní pitnou kúru

Pitné kúry většinou trvají měsíc, ale mnohým z nás se popíjení čajíčků osvědčilo. První fáze trvá 3–4 týdny, pak přichází týdenní pauza a pokračuje se další 3 týdny. Minimálně bychom však měli absolvovat 2 týdny. Toto období podpoříme také zvýšenou fyzickou aktivitou.

Na jaře využijeme osvědčené a snadno dostupné byliny, jako jsou kopřiva, jitrocel, pampeliška,  sedmikráska a další. Mnohde je již najdeme ve volné přírodě. Můžeme si připravit čaj přímo z čerstvých rostlin, který bude mít jemně zelenou barvu a lehkou příchuť po chlorofylu.

Osvědčená bylinková směs na jarní dny:

  • 30 g nati kopřivy dvoudomé
  • 20 g listu pampelišky
  • 10 g listu jitrocele kopinatého
  • 10 g květu sedmikrásky

1 polévkovou lžíci zalijeme 1/4 l vody a necháme 5 minut vylouhovat. Pijeme vlažné 2–3 x denně nalačno. Velmi důležitá je ranní dávka, kterou otvíráme den.

Není tajemstvím, že pro správně fungující metabolismus potřebujeme mít v pořádku naše vnitřní čističky, tedy játra, ledviny a určitě také střeva. Spolehlivou bylinkovou pomocí pro očistu těchto orgánů je opět bylinková kúra.

Čisticí směs:

  • 20 g nati řepíku lékařského
  • 20 g nati přesličky rolní
  • 20 g nati truskavce
  • 20 g listu jitrocele kopinatého

Opět dáváme 1 polévkovou lžíci na 1/4 l vody, vylouhujeme 5 minut a pijeme vlažné 2–3 x denně nalačno. Nejen že po této kůře budeme svěžejší, ale vizuálně poznáme, že nám zmizely kdejaké pupínky. Velmi se osvědčila také pro lidi trpící různými nespecifickými vyrážkami a samozřejmě zlepší i akné.

Bylinky pro běžné pití

Pro jarní kůru můžeme využít i bylinkový čaj pro běžné pití, který doplníme kopřivou a vše smícháme po stejném dílu:

  • list ostružiníku
  • list maliníku
  • list jahodníku
  • list černého rybízu
  • nať kopřivy

Připravený čaj popíjíme jako předešlé. Tato směs ještě navíc není hořká. Směsi můžeme případně kombinovat.


Šneci s kopřivovou náplní

,Pročištěný organismus bude také lépe přijímat veškeré vitaminy a minerály, které většinou nyní potřebuje doplnit. V maximální míře se snažíme využívat přírodní zdroje:

  • Uděláme si například špenát z kopřiv. Mlsné jazýčky raději míchají normální špenát s kopřivovým.
  • Do polévek a pomazánek přidáváme co nejvíce čerstvých natí: pažitku, petrželku, koriandr, kerblík, řeřichu a nepohrdneme ani mladým popencem, který stačí nechat kratičce přejít varem.
  • Velmi snadno narychlíme cibulovou nať nebo petržel.

Potočnice lékařská


  Potočnice lékařská (Nasturtium officinale),

Mezi jarní bylinky můžeme přidat také potočnici lékařskou (Nasturtium officinale), což je příbuzná rychlené řeřichy nebo ředkvičky. Roste u nás ve volné přírodě a dá se pěstovat i na zahrádce. Častěji se nyní objevuje mezi lahůdkovou zeleninou.

Vyniká vysokým obsahem jódu a vápníku. Palčivá chuť potvrzuje přítomnost síry. Samozřejmě dodává tělu kyselinu listovou a užitečný chlorofyl. Má vysoký obsah vitaminu C, provitaminu A a obsahuje vitaminy B1 a B2. Podporuje metabolismus i imunitu.

  • Potočnicí zpestříme například směsi listových a zeleninových salátů.
  • Patří také do pomazánek nebo jako nať na pečivo, rýži či brambory.
  • Lístky se mohou zpracovat i samostatně.
  • Samozřejmě podušená potočnice může být také součástí dalších zeleninových a luštěninových polévek či mletých mas.


  Detoxikační nápoj z potočnice

Potočnicová polévka

Zejména v Podkrkonoší patří tato polévka k tradičním pokrmům.

  • Nasekané lístky podusíme na másle, osolíme, zalijeme vodou či zeleninovým anebo masovým vývarem, necháme povařit a zhruba za 15 minut zahustíme světlou jíškou nebo v ní necháme rozvařit vločky.


Fota: Shutterstock

Autor: Miroslava Paclová (zdroj: izahradkar.cz)

  

  


  

Prevence Recepty Zahrada




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes